ANDIVA, RECOMANDATA IN DIETELE PENTRU SLABIT

by Cristian Dobre

Cunoscuta si sub denumirea de „cicoare de Bruxelles”, andiva este o leguma recomandata cu precadere celor care vor sa slabeasca sau urmeaza o dieta pentru ameliorarea diabetului. Andivele au in compozitie apa – in proportie de 95%, vitamine (A, C, B1, B2, B9, E, K), minerale (fier, seleniu, zinc, calciu, fosfor, sodiu, potasiu, mangan), betacaroten, glucoza, glucide, protide, lipide, antioxidanti si fibre. De asemenea, sunt un bun vitaminizant si remineralizant in alimentatia copiilor, a convalescentilor, a gravidelor si a persoanelor mai in varsta.

Manganul din compozitia andivelor previne intarzierea cresterii la copii, scaderea rezistentei osoase la adulti si batrani, ca de altfel, aparitia malformatiilor scheletice si deteriorarea sistemului de reproducere. Nutritionistii francezi au descoperit ca aceste legume foarte hranitoare au si proprietati citostatice, ceea ce le recomanda ca un bun adjuvant in tratamentul cancerului.

Andivele ajuta la slabit
Cu doar 15 kilocalorii la 100 de grame, andivele sunt un bun adjuvant in obezitate si in curele de slabire. Alaturi de telina, spanac si varza, andivele fac parte din lista legumelor cu calorii negative, ceea ce inseamna ca organismul consuma cu digestia lor o cantitate mai mare de energie decat cea rezultata sin asimilarea lor.

Potrivit volumului „100 de alimente pentru o viata sanatoasa”, andivele taie foamea, iar datorita continutului bogat in fibre, acestea permit reglarea naturala a apetitului, asigurand senzatia de satietate.

Mai mult decat atat, andivele au efecte diuretice, stimuland activitatea rinichilor si a tubului digestiv, contribuind astfel la curatarea organismului de toxine. Important de mentionat este si faptul ca datorita modului specific de cultivare, andivele prezinta avantajul de a nu avea nevoie de tratamente cu pesticide.

Salata de andive pentru detoxifiere si slabit
Salata de andive detoxifica, regleaza problemele de digestie, ajuta la slabit, avand efecte benefice asupra vederii si sistemului nervos.

Ingrediente
300 gr. andive, 200 gr. morcovi, 200 gr. telina, 100 gr. radacina de patrunjel, 100 gr. castraveti, o legatura de marar, 5 linguri de ulei de masline presat la rece, 2 linguri de otet de mere

Mod de preparare
Inainte de folosire, se indeparteaza frunzele exterioare deteriorate si se spala, iar preventiv, se pot taia 2-3 cm. din conul bazal, care concentreaza substantele amare. De asemenea, amareala scade daca andivele sunt tinute timp de 20 minute in apa rece inainte de folosire. in continuare, legumele se taie cubulete, iar frunzele de andive si mararul se toaca marunt.

Se amesteca toate ingredientele si se asezoneaza cu uleiul de masline si otetul. Se adauga sare, daca este nevoie. Cantitatea se consuma zilnic, fragmentata in 5 portii, pe o perioada de 10 zile.

Reguli in cura cu andive
Pe langa consumul a 3-4 andive sub forma de salata, nutritionistii sfatuiesc persoanele care vor sa scape de 2-3 kilograme in maximum 10 zile ca in dieta sa predomine carnea de peste preparata la gratar, la cuptor sau la abur.

Poate fi introdusa si carnea de curcan sau de pui, cu conditia ca acestea sa fie gatite si consumate intr-un mod sanatos. De asemenea, andivele pot fi consumate zilnic cu diverse legume: intr-o zi se opteaza pentru morcov, in alta zi pentru ridiche. in timpul dietei, consumul de alcool este contraindicat.

Se consuma glucide in cantitati foarte mici, se renunta la prajituri si la preparate fainoase, iar zaharurile permise sunt doar cele din fructe.

Contraindicatii
Andivele consumate in stare cruda sunt contraindicate persoanelor cu ulcer gastroduodenal sau celor cu gastrite hiperacide.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments