Accesarea fondurilor europene reprezintă o mare aventură în România. Și asta nu din cauza birocrației de la Bruxelles (așa cum se invocă câteodată), ci vina o poartă administrația discreționară, manifestată de multe ori de autoritățile locale, în fruntea cărora se află unii satrapi, care conduc treburile comunității, după bunul lor plac. Așa se întâmplă la Arad, unde există pericolul piederii a 30 de milioane de euro destinați gestionării deșeuriulor solide din acest județ. Totul, din cauza luării unor decizii în afara legii de către regimul Falcă Gheorghe, care conduce Aradul în mod arbitrar, de ani de zile. După principiul ”legea sunt eu”, autoritățile locale PNL au ignorat prevederile legislative în privința asigurării managementului la nivelul societății ”Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Arad ”(ADI SIGD Arad ).
Dosar penal
În acest sens, s-a deschis un dosar penal privind suspiciunea de abuz în serviciu în dauna intereselor publice, în vizorul procurorilor, de pe lângă Tribunalul Arad și a polițiștilor de la Investigarea Fraudelor, fiind președintele și vicepreședintele Consiliului Județean, Iustin Cionca și Sergiu Bîlcea.
Despre ce este vorba? Prin Hotărârea 165 din 31.08.2016, la articolul 1 se prevede modificarea actului constitutiv al ADI SIGD, prin care șeful Consiliului Județean, Iustin Cionca devenea președintele acestei Asociații, formate din toate unitățile administrative ale municipiilor, orașelor și comunelor din județul Arad plus Consiliul Județean Arad . Toate aceste unități administrative, inclusiv Consiliul Județean, au rangul de membru în AGA al ADI SIGD.
În aceași zi, într-o grabă inexplicabilă, noua conducere a Consiliului Județean Arad , în frunte cu Cionca, emite o nouă Hotărâre, cu numărul 167, prin care schimbă Statutul Asociației, în virtutea modificărilor făcute prin Hotărârea 165. Adică, se înscrie în Statutul ADI că noul șef al acestei Asociației este, el însuși, Iustin Cionca. O decizie ilegală, pentru că, potrivit prevederilor cuprinse în Statutul de funcționare a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, aceste schimbări din Statut se pot face, numai după convocarea AGA, în urma votului tuturor membrilor ADI, nicidecum în cadrul unei ședințe de Consiliu Județean, care este doar unul dintre cei 78 de membrii ai Asociației.
Abuzurile lui Cionca
Abuzurile lui Cionca, omul de paie al lui Gheorghe Falcă ( primar Arad și președinte al organizației PNL) au continuat. Acesta, în calitatea sa de președinte al ADI, emite, pe 7 decembrie 2016, dispoziția cu numărul 800 prin care își deleagă atribuțiile de șef al acestei Asociații, către mâna sa dreaptă din Consiliul Județean, Sergiu Bîlcea. Total ilegal! Potrivit prevederilor normative, Bîlcea nu poate prelua atribuțiile lui Cionca în fruntea ADI, decât în urma unei Hotărâri a Consiliului Județean Arad , ca urmare a votului dat de membrii acestuia. O dovadă vie a modul discreționar în care Iustin Cionca își manifestă atribuțiile de președinte al CJ! Dar, binențeles că Cionca nu acționează de capul lui. În spatele deciziilor luate de șeful CJ, este voința de nezdruncinat a ”lider maximo”, Gheorghe Falcă. Mai exact, dorința lui Falcă de a-l promova, pe toate căile pe Sergiu Bîlcea, considerat urmașul său la primăria Arad, după ce liderul PNL ar migra ori la Bruxelles (europarlamentar) sau la București (dacă ar prinde un post de ministru). Așa spun sursele noastre! Dar de ce oare nu s-au respectat procedurile legale pentru numirea lui Bîlcea în fruntea ADI, în condițiile în care PNL are asigurată majoritatea în cadrul CJ Arad? Răspunsul ar fi: pentru că se poate! Asta demonstrează aroganța și modul arbitrar în care Falcă și ai lui conduc județul Arad.
Mai mult, schimbarea cuprinsă în dispozițiaemisă de către președintele CJ Arad trebuia trimisă către Prefectură, pentru verificarea legalității acesteia. În adresa prefecturii din data de 04.06.2018, se spune că ”prevederile articolului 115, alineat 4 din Legea 215/2001, expun faptul că hotărârile consiliului județean se comunică, obligatoriu, Prefecturii”.
Binențes că șeful CJ Arad , din calitatea sa de președinte al Asociațieiției de Dezvoltare Intercomunitară nu a făcut-o. Aroganță, indolență sau prostie? Oricum, în Codul Penal se numește ”abuz în serviciu”. De asemenea, urcarea lui Bîlcea pe ”tronul” ADI SIGD a ignorat și prevederile articolul 15 din Statutul Asociației, unde se spune că Președintele ADI este ales de către membrii AGA și nu numit sau delegat . Asta, deoarece Cionca nu a ținut seama de faptul că CJ Arad este doar un simplu membru al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, nicidecum într-o relație de subordonare a acesteia.
Indolența CJ
În același timp, Cionca @company au călcat în picioare o altă prevedere legală, care îl poate costa mult, potrivit Codului Penal. Legea spune că orice modificare adusă Statutului ADI ( în cazul de față, delegării de atribuții de reprezentare în Asociație, către Segiu Bîlcea) trebuie înscrisă la Judecătoria Arad, pentru opozabilitatea părților. Astfel că, din documentele oficiale, înscrise la judecători, președintele ADI este tot Iustin Cionca, nicidecum, Sergiu Bîlcea. Acest lucru reiese dintr-un răspuns al Judecătoriei Arad din data de 07.06.2018, în care spune, negru pe alb, că ” în evidențele noastre nu se regăsesc cele două dispoziții menționate, respectiv nr. 800/07.12.2016 și 66/21.12.2016 ( n.r. referitoare la delegarea atribuțiilor de președinte ADI, către Sergiu Bîlcea).
Ce consecințe pot aduce aceste măsuri ilegale luate de conducerea Consiliului Județean în cazul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară? Trebuie precizat că se află în derulare proiectul de implementare a ” Sistemului Integrat de Gestionare a Deșeurilor solide, județul Arad”, realizat cu fonduri europene, în valoare de 30 de milioane de euro. Asta, în condițiile în care toată documentația emisă de ADI SIGD, respectiv toate licitațiile, în privința acestui proiect, au fost semnate de președintele delegat de Cionca, Sergiu Bîlcea, care, după cum am constatat, ocupă ilegal această funcție, de la sfârșitul anului 2016.
Până acum, au fost construite stații de sortare, stații de transfer, stații de compostare, s-au închis 10 depozite neconforme din județul Arad, s-au cumpărat 17 autospeciale pentru colectarea deșeurilor, s-au cumpărat zeci de mii de pubele și containere. Toate aceste achiziții ar putea fi anulate, din cauza indolenței conducerii Consiliului Județean Arad. În cel mai bun caz, în urma unui control al OLAF, statul român va fi bun de plată: 30 de milioane de euro, pentru continuarea proiectului. Până atunci, procurorii de la Parchetul Arad și polițiștii de la Investigarea Fraudelor, au deschis dosar penal. ”Am transmis toată documentația, în acest caz, Inspectoratului de Poliție Județean, Serviciul de Investigare a Fraudelor și Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad”, se arată într-o notă a Prefecturii din 14.06.2018.
Sursa: ancheteonline.ro