Analizele ANSVSA confirmă: Pestă porcină africană în judeţul Arad

by Florian Popa

În data de 28.01.2018 a fost confirmată prezenţa virusul pestei porcine africane la porcii din gospodării din judeţele Timiş şi Arad, conform unui comunicat al Autorității Naţionale Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care contrazice astfel declarațiile directorului DSV Arad, care susținea sus și tare că analizele arată că nu avem cazuri de pestă.

În cazul judeţului Timiş prezenţa virusului PPA a fost confimată într-o gospodările din localitatea Belinţ, în timp ce în judeţul Arad confirmarea virusului s-a făcut într-o gospodărie din oraşul Arad.

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă.

Gospodăriile afectate au fost plasate sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei.

Din investigaţiile preliminare, animalele din cele două judeţe proveneau de la o persoană din Bihor. În ambele cazuri porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare şi nici însoţite de documente sanitare veterinare, medicii veterinari din circumscripţiile respective nefiind anunţaţi de aceste tranzacţii, fapt ce constituie o încălcare gravă a legislaţiei.

Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi ale organelor de poliţie. Investigaţiile vor continua şi în zilele următoare.

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrele Locale de Combatere a Bolilor au adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane.

D.S.V.S.A. Timiş şi Arad reiau solicitările către crescătorii de porcine, să nu procedeze la achiziţii de porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoţite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice mişcare a porcinelor, din exploataţiile de origine către alte locaţii, se poate efectua doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală.

Orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei.

 

Facebook Comments