ANALISTI BCR: NU ELIMINAM POSIBILITATEA CRESTERII UNOR IMPOZITE IN ACEST AN, CU EXCEPTIA CELUI PE VENIT

by Paula Craciun

Analiştii BCR nu elimină posibilitatea creşterii altor impozite în România în acest an în afara celui pe venit şi privesc cu scepticism execuţia bugetară şi capacitatea ţării de a atinge ţinta de deficit structural asumată pentru acest an, de 1% din PIB, şi de 1,8% pe cash.

„Deşi nu va exista o creştere a impozitului pe venit în acest an, nu excludem această posibilitate pentru anii următorii. În plus, nu eliminăm posibilitatea creşterii altor impozite pe parcusul acestui an, văzând cât de optimistă este partea de venituri a bugetului”, se arată într-un raport al BCR.

Analiştii BCR rămân sceptici cu privire la execuţia bugetară din acest an, având în vedere o serie de puncte slabe care au marcat evoluţiile recente, cum ar fi colectare redusă a veniturilor, evaziunea fiscală de amploare, mediul fiscal volatil, absorbţia slabă a fondurilor europene, reformele mult întârziate din sănătate, educaţie sau pensii, lipsa progresului în eficientizarea companiilor problemă.

Consiliul Fiscal, singurul organism independent care emite opinii expert cu privire la bugetul de stat şi execuţia bugetară, arată că veniturile aferente anului 2015 sunt supraevaluate cu 0,6% din PIB, adică 4,2 miliarde lei. În schimb, cheltuielile sunt subdimensionate cu circa 0,7% din PIB (sau 4,9 miliarde lei), notează economiştii BCR.

Există un număr de elemente în actualul buget care nu se corelează destul de bine sau nu sunt destul de transparente pentru crea certitudinea că într-adevăr acest buget este realizabil, consideră analiştii băncii.

Analiştii BCR apreciază că „partea descriptivă a bugetului pe 2015 este în general o copie fidelă a celui anterior, fiind o colecţie de cifre şi ţinte generale, însă lipsindu-i elementele de detaliu care să-l facă mai digerabil” şi subliniază că bugetul fundamentează consolidarea fiscală în mare măsură pe scăderea cheltuielilor de personal şi a celor cu bunurile şi serviciile.

„Privim cu multă precauţie modul în care guvernul intenţionează să continue consolidarea fiscală – cerută de Comisia Europeană – concomitent cu creşterea volumului investiţiilor, atât timp cât colectarea veniturilor la buget rămâne sub 32% din PIB”, se menţionează în raportul BCR.

Economiştii BCR consideră că principalul risc al execuţiei bugetare este acela de a limita creşterea deficitului bugetar prin sacrificarea, la fel ca şi în 2014, a investiţiilor publice.

Guvernul intenţionează să crească investiţiile cu nu mai puţin de 24% în acest an, după ce mai multe proiecte de infrastructură au fost oprite în 2014.

„O listă lungă de obiective, cerinţe şi un tabel cu 25 de proiecte de infrastructură de implementat au fost prezentate, dar, la fel ca şi altă dată, nu au fost precizate cifre şi termene de realizare concrete”, se arată în raport.

BCR estimează că economia României va creşte cu 2,2% în acest an şi cu 2,7% anul viitor.

Sursa: mediafax.ro

Facebook Comments