Amnistia fiscală: Persoanele care au eșalonare la plată vor primi dobânda înapoi de la ANAF

by Florian Popa

Să presupunem că o persoană are eșalonare la plată cu un grafic pentru anumite debite și vrea să apeleze la amnistia fiscală a Guvernului Ciolacu, mai ales că data limită pentru a beneficia (25 noiembrie) se apropie. Dacă a avut un control fiscal, a depus o declarație rectificativă care se referă la altceva, nu la acea eșalonare, pentru acea decizie de impunere de la controlul fiscal ori declarație rectificativă beneficiază de amnistie.
„Cei care au eșalonări la plată în curs, sau cei care au obținut o eșalonare între 6 septembrie – 25 noiembrie, beneficiază și ei de amnistie pentru accesoriile din graficul de eșalonare. Ei depun notificarea către ANAF, iar acesta din urmă îi comunică un nou grafic de eșaloanare prin care îi scoase din eșalonare acele accesorii și îi comunică un nou grafic cu debitele rămase”, spune consultantul fiscal Cornel Grama, într-un Ghid Video realizat pentru HotNews.ro.
Acea persoană trebuie să achite acele debite rămase plus dobânda. „Acea dobândă se va restitui după ce se termină eșalonarea și tot atunci se anulează toate dobânzile și penalitățile din acea eșalonare”, afirmă Grama. Acest lucru se aplică atât pentru cei care au eșalonare clasică ori în formă simplificată.
„Ei pot depune notificarea, e opțională, dar este bine să fie depusă. De ce? După ce depui notificarea încep să se întâmple unele lucruri. Vor începe angajații ANAF să lucreze și să verifice situațiile. Se vor amâna și nu vor intra în stingere acele accesorii din eșalonarea la plată până la 25 noiembrie 2024, inclusiv procentul de anulare din debitele pentru persoanele fizice de 25 sau 50%”, a explicat consultantul fiscal.
Poate să fie o eșalonare în care o persoană fizică poate să aibă și debite. Atunci intră și cu 25% sau 50%. „Va trebui să achite doar ratele aferente debitelor rămase. Deci achită doar ce a rămas din eșalonare după ce primește noul grafic și dobânda datorată până la data stingerii integrale a acelor debite, precum și obligațiile curente care se nasc după 1 septembrie și până la 25 noiembrie, plus declarațiile fiscale depuse la zi”, a mai declarat Cornel Grama.

Ce efecte va avea cererea de anulare obligațiilor bugetare după ce se finalizează eșalonarea

-Accesoriile amânate la plată se anulează.
-Dobânzile plătite pentru noul grafic de eșalonare se restituie.
-Se anulează 50% sau 25% în cazul persoanelor fizice
-Se anulează și penalitățile de nedeclarare aferente debitelor eșalonate la plată care au fost stabilite prin decizii de impunere (atât procentul de 75% care s-a redus prin eșalonare, cât și 25% care trebuiau să fie achitate până la finalul eșalonării).
-Se anulează și penalitățil pentru pierderea eșalonării.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate