Amenzi între 1.500 şi 2.500 lei pentru nerespectarea condiţiilor de muncă pe timp de caniculă

by Dana B.

Ca urmare a temperaturilor crescute înregistrate în ultimele zile, Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad face următoarele precizări:

În conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă. Pentru cei care lucrează în aer liber se va reduce intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static, se vor alterna perioadele de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite. Pentru cei care lucrează în spaţii închise se va asigura ventilaţia la locurile de muncă.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor este necesar să se asigure de către angajator: apă minerală, câte 2-4 litri/persoană/schimb, echipament individual de protecţie şi duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor hotărî conform Ordonanţei de urgenţă nr. 99/2000 reducerea programului de lucru sau eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru. Măsurile menţionate se impun a fi luate de către angajator în situaţia în care temperaturile ridicate extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv. În sensul prevederilor Ordonanţei de Urgenţă, temperaturi ridicate sunt considerate temperaturile de peste 37 grade Celsius sau când indicele temperatură-umiditate depăşeşte pragul valoric de 80. Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri:

-asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute;

-asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

-trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei încălcarea acestor prevederi, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate