Ambasadorul Statelor Unite în Polonia a declarat că criticile Uniunii Europene pe tema aderării Poloniei la democrație sunt „exagerate”, declarațiile sale survenind într-un moment când, din cauza reformelor sale juridice, Varșovia riscă să se trezească cu o reducere a bugetului venit din partea UE, scrie New York Times, preluat de Rador.
După venirea sa la putere în 2015, partidul de guvernământ Lege și Dreptate (PiS) a primit critici din partea UE din cauza reformării sistemului judiciar, Bruxelles-ul acuzând Polonia că încalcă legile UE.
Întrucât relațiile sale cu UE s-au înrăutățit, PiS a încercat să-și creeze strânse legături cu Statele Unite, mai ales după venirea la putere a președintelui Donald Trump, în 2016.
“Dacă mă întrebați… dacă eu cred că multe dintre atacurile la adresa Poloniei pe tema principiilor democratice sunt exagerate, atunci, răspunsul meu este da, așa cred“, a declarat într-un interviu acordat Agenției Reuters Georgette Mosbacher, ambasadoarea SUA în Polonia.
UE încercă să reacționeze în fața a ceea ce, potrivit opiniei multor politicieni din Europa Occidentală, ar însemna o creștere a autoritarismului în partea estică a organizației, în special în Polonia, Ungaria și România.
La alegerile de duminica trecută, președintele polonez Andrzej Duda, un aliat al partidului PiS, a obținut un al doilea mandat în funcție, întărind astfel mandatul guvernului pentru continuarea reformelor din justiție și din presă.
Ambasadoarea Mosbacher a mai spus că UE nu a dorit să recunoască multe dintre progresele înregistrate de Polonia, mai ales în privința creșterii economice, după ce țara a devenit o democrație în urma căderii comunismului.
“În UE, ea este încă văzută drept o adolescentă or, ea nu mai este așa… cred că Franța și Germania… încă nu s-au împăcat cu ideea“, a spus ea.
Cu ocazia unui summit început vineri, a fost pus în discuție un mecanism prin care bugetul țărilor care nu respectă standardele democratice va fi înghețat,
Premierul ungar, Viktor Orban, a amenințat să respingă marele plan stimulativ al UE, el aducând obiecții acestui mecanism, iar convorbirile urmau să continue și sâmbătă.
Comisia Europeană, forul executiv al UE, le-a semnalat și ea autorităților poloneze faptul că s-ar putea ca bugetul UE să le fie redus în sectoarele în care se aplică discriminarea din cauza orientării sexuale, după ce mai multe orașe au adoptat moțiuni împotriva promovării a ceea ce, în opinia lor, ar fi “ideologia“ LGBT.
Ambasadoarea Moscbacher a criticat partidul de guvernământ pentru felul în care a abordat problemele LGBT în cursul campaniei prezidențiale după ce, în timpul campaniei sale, Duda a afirmat că “ideologia“ LGBT este mai rea decât comunismul.
“Cred cu au existat niște tente homofobe“, a spus ambasadoarea, referindu-se la campanie. “Dacă îmi place? Nu. Și mă manifest destul de mult ca atare în public“.
Ea a adăugat că un acord datând din iunie 2019, dintre Duda și Trump, pe tema prezenței a 1000 de militari americani în Polonia, ar urma să fie finalizat “peste câteva săptămâni. și nu peste câteva luni“.
Luna trecută, Reuters a relatat că, după un an de negocieri de ordin tehnic, acordul ar fi eșuat din cauza unor dispute pe tema finanțării și a amplasării trupelor – lucruri pe care ambasadoarea Mosbacher le-a negat la acea vreme.
Facebook Comments