Pana acum, zaharul insemna kilograme in plus, diabet si dinti stricati. Insa cercetarile recente in nutritie au scos la iveala inca un efect negativ al consumului nerational de zahar: imbatranirea prematura a pielii. In termeni stiintifici se numeste AGE – Advanced Glycosylation End. Cum ajunge zaharul sa iti rideze fata si sa-ti imbatraneasca pielea? Celulele pielii sunt sustinute de o retea de fibre groase de proteine, asa-numitele fibre colagen, care in cazul pielii sanatoase, sunt elastice si permit pielii sa se miste si sa se intinda, dar apoi sa revina la structura ei initiala, fina. Ridurile, primele semne ale imbatranirii pielii, se formeaza in mod natural din cauza razelor ultra-violete si a reducerii elasticitatii fibrelor colagen, odata cu trecerea timpului.
Daca insa consumi prea mult zahar, excesul de molecule de zahar se ataseaza de fibrele pielii, care se lipesc intre ele, devin incarcate si isi pierd elasticitatea. O astfel de piele este mult mai vulnerabila la efectele razelor UV si la ridare prematura. Asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la orice gram de zahar din alimentatie. Organismul uman are nevoie de zahar, in cantitati MODERATE, pentru ca acesta este o sursa de energie. Pericolul ca zaharul sa atace pielea apare numai la persoanele care il consuma in exces. Dupa varsta de 40 de ani, pielea isi pierde oricum din elasticitate – este un fapt natural – dar in societatea moderna, cu toate alimentele tratate chimic si produsele de tip fast food la care suntem expusi, persoane mult mai tinere au pielea imbatranita prematur, din cauza consumului de zahar.
Zahar in exces nu inseamna sa mananci numai zahar propriu-zis, de genul cubulete sau dulciuri. Amidonul si carbohidratii sunt la fel de nocivi, iar mancarea procesata (junk food si produsele semi-preparate) combina zaharul cu proteine la temperaturi ridicate, ceea ce nu face bine nici la digestie, nici la epiderma. Fiecare persoana este diferita. Poate ca organismul tau absoarbe din ceea ce mananci mai mult zahar decat cel al prietenei tale, chiar daca amandoua mancati aceleasi lucruri. Pana cand cercetarile ajung mai departe si nutritionistii o sa stabileasca niste reguli clare, tot ceea ce putem face e sa reducem zaharul din alimentatia noastra mancand sanatos si rational.
In primul rand, incearca sa reduci cantitatea de zahar consumata in fiecare zi. Bea ceaiul si cafeaua neindulcite, daca ai pofta de ceva dulce, mananca fructe si nu dulciuri, daca vrei un suc de fructe, alege unul din citrice. Ai grija si la carbohidrati – multe alimente care nu sunt dulci au un continut ridicat de zahar, deoarece in timpul digestiei sunt transformate in zahar. Ca sa stii ce mananci, uita-te cu atentie pe etichetele alimentelor pe care le cumperi: 4 grame de zahar inseamna o lingurita de zahar si e bine sa nu consumi mai mult de sase-opt lingurite de zahar pe zi. Media este de 12, dar cantitatea ideala e de jumatate.
Invata sa identifici zaharul „ascuns” in ingredientele de pe etichete – nu e bine cand vezi: zahar brun, zahar din trestie, sirop de porumb, malt, fructoza, sucroza, melasa. Chiar daca au alte denumiri si nu sunt trecute la zaharuri pe lista de ingrediente, au aceleasi efecte negative asupra organismului.
Sursa: sanatate.bzi.ro