Cresonul de gradina (Lepidium Sativum) cunoscut si sub numele de piper de gradina sau iarba de piper, este o planta din familia cruciferelor, originara din Orientul Mijlociu, de unde s-a extins in Europa si Asia. Vechimea lui in cultura este atestata si de faptul ca s-au gasit seminte de creson in piramidele egiptene.
Gratie compozitiei sale, planta se dovedeste a fi un tonic, detoxifiant si un regenerator celular. Sucul din frunze proaspete de creson poate fi utilizat cu succes in prevenirea bolilor contagioase, a oboselii, a anemiei, dar si pentru drenarea si stimularea ficatului, a rinichilor si a stomacului.
Cresonul are o aroma piperata si proaspat-racoritoare, cu gust pregnant si iute, dar care dureaza doar cateva secunde. Frunzele tinere au un gust mai delicat. Semintele sunt asemanatoare la gust cu cele de varza si au o aroma care aduce putin cu cele de ceapa.
Intrebuintari culinare
Cresonul este popular in Europa si America de Nord. Frunzele de creson sunt intrebuintate ca salata sau condiment. Este folosit mai putin la preparatele calde.
Bucaratia germana prefera frunzele fragede pentru consum. In Franta se folosesc frunzele cand sunt mai mari si mai picante.
Cresonul de gradina se adauga la supe, salate, sosuri, sandvisuri, la omleta de dimineata.
Frecat cu unt se unge pe paine proaspata sau prajita. Tocat marunt si frecat cu ulei de masline este un dresing minunat.
Un gust si o aroma excelenta dau frunzele de creson muraturilor.
Sub forma de buchetele se foloseste pentru garnisit carnea, pestele.
Semintele incoltite si germenii de creson innobileaza salatele de verzaturi, in amestec cu germenii de mustar sunt traditionale in dieta raw.
Din seminte uscate ce au un continut de 58% ulei se prepara un soi de mustar cu gust picant deosebit.
Sucul de creson este delicios; se poate consuma cu iaurt sau lapte.
Compozitie chimica
Cresonul contine uleiuri esentiale sulfurate care pot sa modifice in mod favorabil mucoasele aparatului respirator si care au o actiune puternica asupra bronsitelor cronice, catarului pulmonar, tusei convulsive si a celei persistente, a tuberculozei.
O alta componenta importanta din compozitia cresonului este carotenul pe care ficatul si mucoasa intestinala il transforma in intregime in vitamina A ( in 100 g creson se gasesc 5,5 mg de caroten, comparativ cu 6,5 mg din morcov). Consumul zilnic a 6 mg de caroten de catre adulti previne anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel gastric si pulmonar.
Sulful, calciul, impreuna cu celelalte saruri minerale ii confera cresonului proprietati remineralizante si antianemice – este benefic in caz de anorexie, astenie si anemie.
Datorita continutului mare de vitamina C – 100g creson contine 70 mg este demonstrat ca fiind un antiscorbutic puternic. Stimuleaza diureza, motiv pentru care persoanele care sufera de o boala urinara, ar trebui sa consume zilnic creson proaspat.
Nu in ultimul rand, el este recomandat diabeticilor deoarece produce scaderea valorii zaharului din sange (glicemia) si din urina (glicozuria), precum si persoanelor constipate, pentru ca stimuleaza peristaltismul intestinal.
Proprietati terapeutice
Acest aliment- medicament are proprietati comune cu a altor vegetale, dar este in avantaj fata de acestea, putand sa fie cultivat si folosit in stare proaspata, in timp scurt si in tot timpul anului.
Astfel, esenta lui sulfoazotata, intalnita de altfel si la alte crucifere (ridichea neagra, hreanul, varza etc.) ii confera o actiune remarcabila, mai ales la nivelul ficatului, al intestinului, al aparatului pulmonar, al tegumentelor, articulatiilor etc. Cresonul actioneaza foarte eficient impotriva bronsitelor, a tusei si a altor boli pulmonare
Datorita compozitiei bogate cresonul are numeroase proprietati: aperitiv; tonic; remineralizant; antianemic; antiscorbutic; hipoglicemiant; expectorant; sudorific; vermifug; anticancer; antidot al nicotinei etc.
Indicatii terapeutice
1. Uz intern: inapetenta; astenie; limfatism; scorbut; anemie; tuberculoza; bronsite; afectiuni pulmonare; dermatoze; litiaze biliare; afectiuni hepatice; litiaze si afectiuni urinare; reumatism; paraziti intestinali; hidropizie; diabet; cancer etc.
2. Uz extern: alopecie; afectiuni ale pielii craniului; plagi atone; ulcere, etc.
Cresonul se foloseste proaspat
Uz intern:
1. Suc de creson – din 150 g creson se obtine 100 ml suc.
Se bea 60- 150 ml/ zi, cu apa, supa sau lapte rece pentru cura de dezintoxicare si de frumusete. Se bea in doua reprize, dimineata pe stomacul gol si inainte de pranz, excluzand din alimentatie orice lichid cald care ar neutraliza efectul uleiurilor volatile din creson.
Acelasi suc care se extrage prin presarea cresonului frecat in prealabil, are efecte vermifuge.
Pentru retentie urinara: se bea, tot in doua reprize, amestecul format din 1/2 pahar de suc si ulei de migdale dulci sau ulei de masline, in parti egale.
2. Decoct diuretic: 1 mana de creson, 3 cepe, 2 napi/ 1 l apa. Se fierbe la foc potrivit pana ce legumele sunt facute, se strecoara si se beau 3 pahare/ zi, intre mese.
3. Salata de creson, asezonata cu suc de lamaie si consumata la masa de seara, timp de 3 saptamani, constitue primavara un depurativ excelent, crescand tonusul organismului.
Diabet – se consuma crud, cat mai des. Elimina zaharul continut in urina.
Tuse, bronsita, tuse convulsiva: se administreaza 2 linguri de supa cu suc de creson, usor indulcit cu miere, dimineata si seara.
La fel de eficient este sucul de creson (150 ml) amestecat intr-un pahar cu lapte.
4. Sirop pectoral: puneti pe foc mic, pana ce se obtine o consistenta siropoasa, 300 ml suc de creson cu 750 grame zahar tos.
Uz extern:
1. Alopecie: frectii cu suc de creson- fortifica si opreste cadera parului sau frictionarea pielii capului, de 2 ori/ zi cu amestecul format din parti egale din suc de creson obtinut proaspat si alcool 90 grade.
2. Plagi atone: aplicari (cataplasme) cu 100 g frunze proaspete pisate (zdrobite sau tocate), frecate cu 1 lingurita sare fina, fixate cu bandaje, repetate de 2 ori/ zi; deopotriva pentru abcese, flegmoane, antrax. Efect puternic cicatrizant, favorizand si acelerand vindecarea.
3. Intarirea gingiilor: mestecarea frunzelor crude.
4. Pistrui: 3 parti suc de creson si 1 parte miere. Se omogenizeaza si se agita inainte de fiecare intrebuintare. Lotiunea se aplica cu un tampon de bumbac ( hidrofil) sau vata, dimineata si seara. Dupa uscare se spala cu apa.
5. Impotriva ridurilor: Se aplica o masca sub forma de pasta, obtinuta din suc de creson si praf de patlagina, o data/ saptamana, pe fata demachiata; se lasa sa actioneze 20 min, apoi se indeparteaza cu multa apa.
Precautii
Sucul de creson, in doze prea mari poate provoca la unele persoane iritatii ale aparatului digestiv sau fenomene de cistita. In acest caz se vor reduce dozele sau se inlocuieste sucul, cu creson fiert, inabusit sau pe aburi ori se consuma in amestec cu suc de morcov.
Cand se foloseste creson salbatic, acesta trebuie foarte bine spalat, deoarece poate fi infectat de dejectiile oilor ce tranziteaza zonele de unde se culege cresonul, putand transmite la om parazitul duva ce se instaleaza in ficat (parazit hepatic).
Pentru o intrebuintare in siguranta si adecvata a cresonului este bine sa consultati medicul sau fitoterapeutul si nu sa-l folositi fara avizul lor, in special daca sunteti gravida sau alaptati.
Sursa: sanatate.bzi.ro