Alimente și băuturi care fac minuni pentru somn

by Dana B.
Un somn de proasta calitate iti influenteaza total starea de spirit si energia in ziua urmatoare. Daca nu reusesti sa te odihnesti cum trebuie poate este necesar sa faci cateva schimbari in planul tau de meniu pe care il ai seara. Specialistii au demonstrat de nenumarate ori ca unele alimente tulbura somnul si nu sunt indicate inainte de culcare, insa la fel exista si reversul medaliei, adica acele ingrediente cheie pe care le poti consuma inainte de somn ca sa dormi mai bine. Insa, indiferent de ceea ce alegi la masa de seara este foarte important sa lasi un interval de 3 ore intre masa si ora de culcare. Daca mananci mult si prost chiar inainte de somn exista toate sansele sa-ti distrugi somnul si dimineata urmatoare sa se transforme intr-un calvar, deoarece vei fi total lipsita de energie.
Un alt aspect de retinut este acela legat de consumul de alcool seara tarziu. Specialistii sustin ca o cantitate mare de alcool consumata inainte de somn poate sa-ti tulbure calitatea somnului. Poti sa consumi o cantitate mica de bere sau vin, insa nu chiar inainte de somn si nu trebuie sa exagerezi cu ele!
Ca sa dormi bine trebuie sa te deconectezi de la telefon si tableta care nu au ce sa caute cu tine in pat, sa aerisesti dormitorul bine si sa nu ai o temperatura ridicata, sa fie perfect intuneric si sa gasesti activitati care te relaxeaza inainte de somn. Pe langa aceste aspecte tine cont si de ceea ce mananci seara, deoarece exista anumite alimente care iti perturba somnul si unele pe care le poti consuma inainte de somn. Iata care sunt aceste alimente si bauturi bune inainte de somn:
  1. Ceaiul de valeriana. Este cunoscut pentru efectul calmant si relaxant pe care il induce, tocmai de aceea consumul lui este recomandat doar seara, inainte de culcare. De asemenea, poti lua tinctura de valeriana in locul ceaiului. Tinctura este mai concentrata, dar o poti dizolva in putina apa.
  2. Visine sau suc de visine. Melatonina este hormonul care pregateste corpul pentru somn. Visinele constituie singura sursa naturala de melatonina, sustine celebrul Dr. Oz care a sustinut o conferinta la Bucuresti. Aceasta functioneaza intr-adevar si te ajuta sa dormi mai bine, insa este foarte important momentul in care o iei. „Fie ca optezi pentru suplimentele cu melatonina sau visine/suc de visine ca sursa de melatonina acestea trebuie luate la cina nu inainte de culcare, deoarece abia in doua ore vei constata un efect”, sustine specialistul.
  3. Ceaiul de levantica. Consumata sub forma de ceai, levantica poate actiona ca un calmant al sistemului nervos central. Specialistii spun ca levantica reduce starea de agitatie si de anxietate si poate combate insomnia. Ceaiul se obtine sub forma de infuzie din doua lingurite de flori uscate sau pulbere infuzate 10 minute in 250 mililitri de apa clocotita.
  4. Somonul. Somonul, halibutul si tonul constituie o optiune buna pentru o masa de seara mai tarzie. Acesti pesti contin vitamina B6 necesara pentru productia de melatonina, hormonul care ne ajuta sa dormim mai bine, potrivit unei cercetari publicate in Annals of the New York Academy of Sciences.
  5. Berea in cantitati mici. Un pahar de bere consumat seara are un efect relaxant si te poate ajuta sa dormi mai bine. „Consumata cu moderatie, berea poate fi de ajutor in combaterea acestei afectiuni, datorita continutului redus de alcool si hameiului, sursa pentru acizii lupulonic si humulonic care au actiune soporifica. Un pahar de bere inainte de culcare poate ajuta la relaxarea vaselor de sange, ceea ce induce somnul. Prin relaxarea vaselor de sange presiunea arteriala scade, ritmul cardiac devine mai lent, iar starea generala a organismului se imbunatateste”, a explicat dr. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.
  6. Lintea. Contine triptofan, o substanta care este necesara pentru un somn de calitate. in absenta acestei substante se poate instala insomnia, sustin nutritionistii.
  7. Semintele de susan. Pe langa faptul ca semintele de susan au un gust foarte bun, sunt si o importanta sursa de fibre, calciu si alte minerale esentiale organismului, printre care si triptofan.
  8. Orezul cu bob lung Jasmine. Potrtivit unui studiu aparut in publicatia American Journal of Clinical Nutrition, persoanele care au consumat orez cu bob lung Jasmine au constatat ca adorm mult mai usor in comparatie cu un alt grup care a consumat orez obisnuit. Prin urmare, poti consumi la masa de seara o portie de orez Jasmine alaturi de tocanita de legume sau un curry de legume.

 

Sursa: eva.ro
Facebook Comments