Alimente recomandate pentru sănătatea creierului

by Dana B.

O dieta completa si echilibrata este cel mai bun sfat, dar unele tipuri de mancaruri sunt foarte bune pentru creier.
Daca incluzi in meniu alimente sanatoase ca si gustari poti sa imbunatatesti functiile creierului, prevenind astfel posibilele afectiuni.

Alimentele bogate in antioxidanti (chimicale sanatoase care purifica creierul de radicalii liberi care afecteaza celulele) pot ajuta considerabil de mult in cazuri de pierdere a memoriei, si restaurarea functiilor motrice, de coordonare si echilibru. Include in meniul tau: struguri, mere, cirese, prune si spanac.

O alta grupa de alimente sanatoase sunt acelea bogate in acizi grasi omega 3. Acizii grasi omega 3 ajuta creierul sa functioneze normal, de asemenea imbunatatesc memoria. Consuma de doua-trei ori pe saptamana: somon, sardine, hering, alune de padure etc.

Intregul organism functioneaza pe principul carbohidratilor. Consumul exagerat de carbohidrati simpli poate afecta atat organismul cat si functiile creierului prin cresterea nivelului de zahar din sange. Alimentele care includ complex de carbohidrati sunt digerate usor si nu provoaca o crestere a nivelului de zahar din sange. Care sunt aceste alimente? Iata cateva exemple: fasolea uscata, caisele uscate, arahidele, iaurtul etc. Ca sa previi cresterea nivelului de zahar din sange, care-ti poate afecta considerabil de mult sanatatea creierului, include in meniu pe langa alimentele sanatoase, otet si suc de lamaie. Iata in amanunt beneficiile aduse in urma consumarii acestor alimente.

Ouale
Contin foarte multe proteine, vitamine si minerale. Seleniul din oua iti ofera buna-dispozitie. Un nutrient important (colin) ajuta memoria din centrul creierului. In plus, ajuta la cresterea dimensiunii neuronilor, ceea ce ii ajuta sa transmita mai usor stimuli.

Nucile
Acestea contin proteine, multe fibre si grasimi sanatoase. De asemenea, contin: vitamina B, E si magneziu, toate acestea sunt esentiale pentru functiile cognitive. Ajuta in pierderile de memorie, imbunatatind-o, te ajuta sa gandesti limpede.
Evita nucile de macadamia intrucat sunt bogate in grasimi, mai mult decat nucile, iar arahide poti consuma daca stii ca nu prezinti vreo alergie. In plus, acestea contin foarte putine grasimi sanatoase.

Semintele
Incearca semintele de floarea-soarelui, de susan. Semintele contin destule proteine, grasimi sanatoase si vitamina E, cunoscuti ca antioxidanti care lupta impotriva stresului. De asemenea, contin un important antioxidant care imbunatateste functiile creierului, asa cum este magneziul.
Semintele de floarea-soarelui contin un amino acid (triptofan) pe care creierul uman il transforma in seroteonina, care te ajuta sa scapi de depresie si insomnie. In plus, semintele contin tiamin, o importanta vitamina din complexul B, care imbunatateste memoria si functia cognitiva.

Avocado
Pentru sanatatea creierului, acesta este la fel de important ca si afinele. Avocado contine grasimi monosaturate, care ajuta la circulatia sangelui, ceea ce este foarte important in mentinerea sanatatii creierului uman.

Ca sa incluzi avocado in dieta ta, adauga o jumatate din acest fruct la fiecare masa. Incepe fiecare zi cu un amestec de grasimi sanatoase si proteine pentru a-ti asigura plusul de energie.
O idee de meniu sanatos este avocado cu oua prajite.

Rodiile
Contin antioxidanti care ajuta memoria. Sunt bogate in: vitamina C, A, E, fibre, fier, potasiu si componente anti-inflamatorii care intaresc sistemul imunitar.

Cafeaua
Este buna pentru mentinerea sanatatii creierului. Poti sa servesti doua cesti pe zi. Aceasta este bogata in antioxidanti, amino acizi, vitamine si minerale. Conform unui studiu recent consumul de cafea reduce riscul declinului mental, incluzand afectiuni precum dementa si Alzheimer.

Ceaiul verde
Ajuta memoria, capacitatea de concentrare si lupta impotriva oboselii mentale. Contine ingrendiente care te ajuta sa te relaxezi si sa-ti mentii atentia. Este recomandat in cadrul unei diete echilibrate luptand impotriva tulburarilor mentale.
Polifenolii constituie antioxidanti puternici, regasiti in ceaiul verde, ajuta folosirii dopaminei (substanta secretata de creier).

Orezul brun
Cerealele integrale, cum este orezul brun, sunt esentiale in mentinerea capacitatii de concentrare, de-a lungul zilei, dar si pentru imbunatatirea memoriei. Si asta pentru ca au in compozitie un amestec de carbohidrati si fibre, care sunt benefice pentru creier.
Painea din cereale integrale contine vitamina B6, care este importanta pentru mentinerea sanatatii creierului.

Ciocolata
Ciocolata neagra contine ingrendiente care ajuta functiile creierului. Bogata in antioxidanti, stimuleaza productia de endorfina, ajuta capacitatii de concentrare si atentiei. De asemenea, secreta dopamina care ajuta buna-dispozitie.

Legumele verzi
Spanacul, laptucile si alte legume verzi care-ti fac placere, ar trebui consumate zilnic, caci sunt bogate in fier, ceea ce previne oboseala. Vitamina B6, regasita in brocoli, ajuta la transformarea triptofanului in serotonina.

Rosiile
Sunt legumele-minune pentru creier, datorita continutului de antioxidanti (licopen). Licopenul ajuta impotriva radicalilor liberi care distrug celulele din creier, previne imbatranirea creierului, dementa si boala Alzheimer.

Tonul
Caci tot vorbeam de alimente bogate in acizi grasi omega 3 este bine sa consumi peste oceanic, gras.
Tonul este bogat in vitamina B6, despre care am spus ca este importanta in mentinerea santatii creierului. Vitamina B6 este raspunzatoare pentru starea de bine si influenteaza receptarea dopaminei, considerat un hormon bun pe langa serotonina.

Uleiul de masline
O dieta bogata in grasimi sanatoase ajuta memoria, buna-dispozitie si gandirea. Uleiul de masline este bogat in antioxidanti, benefici pentru buna functionare a creierului. Uleiul de masline extra virgin, organic, este cel mai bun, pentru ca este produs in mod natural fara chimicale. Uleiul organic, neprocesat contine fibre si proteine.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro
Facebook Comments