Alimente pentru o vitalitate de invidiat – Indiferent ce faci, dacă nu ai energie orice lucru pare de două ori mai dificil. Este greu să fii creativă când corpul tău este obosit. Iar pentru a te simți în formă, combustibilul potrivit este cheia.
Cum și când mănânci sunt la fel de importante precum ceea ce mănânci, fiindcă anumite obișnuințe alimentare pot cauza lipsă de energie. Dacă ai fluctuații de energie în mod frecvent, probabil că nivelul glicemiei oscilează. Dacă sari peste mese ori stai mult timp fără să mănânci, energia îți va scădea dramatic.
De ce sunt obosită?
Sunt multe motive, dar majoritatea pot fi depășite ușor. Multă lume nu poate trăi fără cafea, dar excesul de cofeină cuplat cu deshidratarea scade energia. Digestia leneșă duce la oboseală, iar nivelul scăzut de fier, frecvent la femei și vegetarieni, reprezintă rădăcina problemei.
Proteine la fiecare masă
Pentru a nu intra în caruselul acesta de oscilații permanente, evită zahărul procesat, mai ales pe stomacul gol, și include proteine la fiecare masă. Proteinele încurajează anumite secreții hormonale care încetinesc digestia și stabilizează glicemia. Este bine să eviți pe cât posibil făinoasele și să combini proteinele cu fibrele.
Alimente pentru creier
Pentru a fi alertă, energică și plină de vitalitate, ai nevoie de neurotransmițători și de un aport constant de substanțe nutritive. Schimbă câteva obiceiuri alimentare și vei vedea cum nivelul tău de energie sporește. Iată câteva dintre sfaturile specialiștilor:
Bea apă. Ea transportă substanțele nutritive prin corp și participă activ la detoxificare. Ar trebui să bei cel puțin 1,5 litri pe zi, chiar mai mult dacă faci sport sau mișcare, și vei vedea cum nivelul tău energetic crește.
Nu sări niciodată peste micul dejun. Dacă ești în întârziere, consumă măcar un fruct și o felie de pâine. Un smoothie de fructe și legume îți poate oferi, de asemenea, energie, dar este mai bine să iei un mic dejun consistent în fiecare dimineață.
Optează pentru o dietă variată și colorată. Din farfuria ta nu trebuie să lipsească fructele și legumele colorate. Cruciferele (varză, conopidă, broccoli) sunt bogate în carotenoide. Strugurii roșii și afinele conțin antioxidanți.
Alimente de top pentru energie la pachet
Fructele care îți dau imediat energie sunt avocado, căpșunele, merele, perele, zmeura, murele, cireșele, kiwi și bananele. Toate se asimilează ușor.
Dintre legume alege broccoli, varza-de-Bruxelles, sparanghelul, ciupercile, morcovii, anghinarea, spanacul, varza, pătrunjelul. Aceste legume au vitamine din complexul B, magneziu, fier și coenzima Q10.
Alege cereale nerafinate, care eliberează lent glucidele. Cele mai sănătoase cereale sunt grâul integral, ovăzul, quinoa, orezul sălbatic și brun și pâinea de secară.
Cum proteinele nu trebuie să lipsească de la nicio masă, optează pentru somon, ton, macrou, hering, tofu, ouă, nuci, semințe de dovleac, semințe de susan, semințe de floarea-soarelui, linte, mazăre, soia, germeni verzi.
Substanțele nutritive care te mențin în formă
Corpul și mintea ta au nevoie de vitamina B1 (cereale integrale, somon, soia), de vitamina B2 (migdale, brânză), de vitamina B3 (ouă, pește, curcan), de vitamina B5 (brânză cu mucegai, ouă, porumb, linte, alune), de vitamina B6 (avocado, banane, morcovi, somon), de vitamina C (kiwi, broccoli, varză), de crom (pui, ouă, fructe, lapte, cartofi), de coenzima Q10 (macrou, sardine, spanac), de magneziu (migdale, pește, legume verzi, nuci, soia) și de zinc (gălbenuș, pește, carne, lapte, scoici, semințe de susan și de floarea-soarelui).
Alimente care să nu lipsească din meniu
Există câteva superalimente care ajută la combaterea celulelor canceroase, la scăderea tensiunii arteriale și la neutralizarea radicalilor liber. Dintre ele fac parte nucile, afinele, spanacul baby, turmericul, usturoiul și ceaiul verde. Include-le în meniul tău, astfel încât să consumi zilnic măcar unul dintre ele.
Sursa: femeia.ro