Longevitatea activa este o aspiratie a fiecaruia dintre noi s incepe cu un stil alimentar si de viata corect, iar obiceiurile alimentare sanatoase trebuie invatate, adoptate si mentinute inca din tinerete.
„Pentru a nu ne trezi imbatraniti prematur, obositi, lipsiti de energie s cu probleme grave de sanatate este esential sa avem o alimentatie echilibrata”, declara prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane, potrivit eva.ro. Potrivit specialistului iata care sunt cele cinci alimente care nu trebuie sa ne lipseasca din alimentatie:
1. Fructele
2. Legumele
3. Iaurtul cu probiotice
4. Cerealele integrale
5. Nucile.
Toate aceste alimente se regasesc in topul ierarhiei unei alimentatii sanatoase din punctul de vedere al aportului de nutrienti esentiali, cu un numar redus de calorii.
„Depinde doar de noi cum ne organizam si ne traim viata pentru a ne bucura de vigoare si la varste avansate. Un stil alimentar corect, in care consumul zilnic de iaurt este o componenta de dorit, hraneste intregul organism, inclusiv creierul, si sustine longevitatea activa. Iaurtul, cerealele integrale, nucile, fructele contin principii nutritive necesare bunei functionari a creierului si proceselor psihice” declara dr. Ioana Mindruta, medic primar neurolog.
Mai concret, nutrientii esentiali din iaurt, precum calciul si potasiul, au rol important in transmiterea influxului nervos, iodul contribuie la functia cognitiva normala, fosforul are un rol activ in fiziologia celulei nervoase, zincul are rol de protectie in cazul stresului oxidativ, vitaminele din grupul B contribuie la buna desfasurare a activitatii nervoase si reducerea oboselii, fosfolipidele au rol esential la nivelul membranei celulare, iar proteinele au rol de constructie.
Legatura dintre alimentatia sanatoasa si beneficiile fizice si emotionale rezulta din comunicarea bidirectionala dintre creier si sistemul digestiv – care contine sistemul nervos enteric, considerat cel de-al doilea creier al organismului uman.
„Pentru o functionare corecta a sistemului digestiv avem nevoie de bacterii vii benefice, de probiotice, iar iaurtul este cea mai buna sursa. Pe langa contributia sa la mentinerea sau refacerea florei intestinale, iaurtul contribuie si la scaderea substantiala a riscului de diabet sau de boli cardiovasculare, la diminuarea efectului inflamator si faciliteaza scaderea in greutate. Recomand consumul de iaurt probiotic Activia cu cereale integrale la micul dejun sau peste zi – ca gustare, nu doar ca specialist, dar si pentru ca am simtit personal beneficiile acestui iaurt probiotic, de-a lungul multor ani de cand sunt consumator” declara prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane.
Sursa: sanatate.bzi.ro