Odata ajunse in organism, moleculele de medicament interactioneaza cu o serie de molecule endogene care sunt numite molecule receptoare sau receptori farmacologici. Indiferent cum sunt pregatite, alimentele sunt tot niste substante chimice, ba mai mult, sufera in organism complicate procese biochimice.
Este inevitabila interactiunea dintre medicamente si alimente, insa in anumite situatii, acesta interactiune influenteaza rezultatul tratamentului. Uneori potenteaza efectul medicamentelor, alteori il inhiba. Iata cateva alimente care nu trebuie combinate cu medicamentele:
1. Grapefruitul
Acest fruct interactioneaza cu peste 200 de medicamente. El blocheaza descompunerea medicamentelor si impiedica eliminarea lor, precum si a toxinelor, explica specialistul in nutritie. Sucul de grapefruit este un inhibitor al enzimei notata CYP3A4 si implicata in metabolizarea multor medicamente. Nu consuma grapefruit daca urmezi un tratament cu:
– medicamente anxiolitice, de tip Xanax (benzodiazepine), buspirone;
– medicamente antidepresive: Zoloft;
– antialergenice, antihistaminice: Allegra (cetirizine);
– antivirale: Saquinavir mesylate (inhibitor de proteaze);
– antiaritmice cardiace: Cardarone (amiodarone), Quinidina;
– boli de inima, accident vascular cerebral, anticoagulante: Coumadin (warfarina), anisindiona, dicumarol;
– imunosupresoare: Cydosporina;
– epilepsie: Tegretol (carbamazepine);
– cancer: Tamoxifen, Vincristine, vinblastine, ifosfamide, etoposide, cyclofosfamide;
– HIV-SIDA: Viracept (nelfinavir, inhibitor de proteaze), Norvir (ritonavir, inhibitor de proteaze);
– tratamente pentru prostata: Proscar (finasteride, dutasteride, duagen);
– maladii cardiace, hipertensiune arteriala, blocanti ai canalelor de calciu: Adalat (nifedipine, inhibitor al canalelor de calciu), Plendil (felodipine), Verapamil (inhibitor al canalelor de calciu);
– disfunctii erectile: Viagra (sildenafilcitrat), Cialis (tadalafil);- hipercolesterolemie: Zocor, Crestor, Lipitor;
– astm si emfizem: Wellbutrin (teofilina, aminofilina, bronhodilatatori xantinici);
– antialgice: Codeina (narcotic);
– antibiotice: Eritromicina, Claritromicina, Itraconazol (antifungic);
– hormoni: estradiol;
– stimulenti: cafeina, efedrina;
– anticonceptionale.
2. Branzeturile fermentate, vinul, berea
Branzeturile fermentate (cascavalul, telemeaua, branza de burduf, camembert, Roquefort), dar si vinul sau berea nu trebuie asociate cu antidepresivele pentru ca pot sa declanseze crize severe de hipertensiune arteriala.
Bauturile alcoolice inhiba activitatea penicilinelor. De asemenea, alcoolul potenteaza efectul tuturor medicamentelor care au efect sedativ, indiferent daca acesta este efectul principal, cum este cazul medicamentelor sedative sau anxiolitice, sau daca efectul sedativ este unul secundar al medicamentelor administrate, cum este cazul antiepilepticelor, antipsihoticelor, unele antidepresive, antihistaminice, chiar unele antihipertensive.
Potentarea poate fi inteleasa in ambele sensuri, fie sub aspectul ca medicamentul are un efect sedativ mai intens in prezenta alcoolului decat in absenta sa, fie in sensul ca persoana atinge mai usor starea de ebrietate daca consuma alcool etilic in timpul tratamentului cu asemenea medicamente.
3. Tonul
Nu trebuie asociat niciodata cu medicamentele pentru tuberculoza. De exemplu, in combinatie cu izoniazida (care se administreaza in tuberculoza), carnea de ton poate sa dea reactii alergice.
4. Carnea la gratar
Carnea pregatita la gratar scade eficacitatea urmatoarelor medicamente:
– antiasmatice (aminofilina, teofilina, zileuton);
– analgezice (fenacetina, paracetamol);- anxiolitice-sedative (diazepam);
– antiaritmice (propanolol, verapanol);
– antidepresive (imipramida, amitriptilina);
– antipsihotice (haloperidol, clopazina);
– inhibitoare virale utilizate in HIV-SIDA (ritonavir).
5. Dulciurile
Alimentele dulci nu trebuie asociate cu tratamentele pe baza de cortizon, deoarece cresc riscul de aparitie a diabetului zaharat.
6. Produsele lactate
Evita laptelele, iaurtul si branza in combinatie cu antibioticele, in special tetraciclina. „Ionii de calciu, magneziu si fierul continute in lapte impiedica absorbtia tetraciclinelor din tractul digestiv”, atentioneaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Este interesant, pentru ca in practica medicala uzuala exista tendinta ca in cursul unui tratament cu tetracicline sa se indice consumul de lapte – pentru a contracara iritatia gastrica produsa in mod obisnuit de aceste medicamente, dar si de iaurt – pentru a repopula colonul cu Lactobacilus acidophylus, stiut fiind ca antibioticele cu spectru larg pot distruge flora saprofita a colonului. Se poate administra si lapte, si iaurt in cursul unui tratament cu tetracicline, dar nu in aceeasi priza, ci in prize separate intre ele, de perioade de timp de aproximativ 3 ore.
7. Cafeaua si ceaiul
Cafeina continuta de cafea si ceai potenteaza efectele stimulante psihomotorii ale unor medicamente, ca de exemplu, antiastmaticele, in special aminofilina. In principiu, cafeina nu trebuie contraindicata la bolnavii astmatici, deoarece, la fel ca aminofilina, prezinta un efect bronhodilatator, antiastmatic. Daca insa bolnavul astmatic este in tratament cronic cu doze mari de aminofilina, consumul de cafea sau ceai poate sa potenteze hiperexcitabilitatea sistemului nervos central, ceea ce este daunator.
De asemenea, cafeau si ceaiul nu trebuie asociate cu medicamente diuretice, deoarece le potenteaza efectul, dar nici cu medicamente care prezinta riscuri de aritmii ca reactii adverse.
Sursa: sanatate.bzi.ro