De cele mai multe ori, atunci când simți nevoia să ronțăi ceva, te lași ispitită de alimente palatabile, adică foarte gustoase, care sunt fie bogate în zahăr, fie în grăsimi, fie reprezintă o combinație dintre cele două.
Chiar și unele băuturi pot crea un dezechilibru major în dietă, pentru că cele mai gustoase exemple sunt bogate în frișcă/lapte condensat, ciocolată lichidă sau fructe – deși sănătoase, în fresh-uri și smoothie-uri se regăsește, de obicei, o cantitate prea mare de fructe, pe care nu ai consuma-o, de obicei, la o singură masă, și care îți poate da peste cap dieta.
Pofta se accentuează dacă nu respecți orarul celor 3 mese pe zi, iar senzația că meriți ceva consistent și bogat în calorii, sau măcar ceva dulce, devine un adevăr aparent bine justificat. Există, însă, alimente care pot atenua senzația de foame și împiedica impulsul de a căuta gustări nesănătoase. Pentru a nu-ți compromite silueta, îți recomandăm 15 alimente care te ajută să arzi mai repede grăsimile, mai ales daca practici sport, și care susțin sațietatea pe termen îndelungat.
Nucile
Toate tipurile de nuci conțin acizi grași Omega-3, în cantități diferite, precum și grăsimi monosaturate, cele de care corpul are nevoie pentru aportul nutrițional foarte bun. În plus, sunt bogate în antioxidanți care contribuie la sănătatea pielii și părului.
Ghimbirul
Folosit, în mod special, în probleme de natură digestivă, ghimbirul contribuie și la reducerea inflamațiilor din corp, la buna circulație a sângelui și la arderea grăsimilor. Consumă-l sub formă de ceai sau pe post de condiment în mâncărurile gătite și vei vedea rezultatele în scurt timp.
Ovăzul
Ovăzul face parte din familia carbohidraților cu digestie lentă, ajută la menținerea unui nivel scăzut al producției de insulină si accelerează arderea grăsimilor, în special dacă e consumat dimineața, în zilele în care urmează să desfășori activitate fizică intensă.
Fructul de avocado
Grăsimile monosaturate pe care le conțin fructele de avocado sunt consumate rapid în timpul antrenamentelor fizice. Ceea ce îl face un aliment excelent este și faptul că facilitează absorbția de calciu în organism.
Somonul
Carnea de somon este considerată cea mai bogată sursă naturală de Omega-3, iar consumul său împiedică depozitarea grăsimii viscerale, lucru în special important pentru bărbați. Servit cu legume sau salate verzi, somonul poate fi consumat cel puțin o dată pe săptămână.
Soia
Boabele de soia sunt o sursă foarte bună de proteină vegetală, care ajută la creșterea masei musculare la fel care proteinele de origine animală. Consumul de soia scade apetitul și contribuie la scăderea în greutate.
Apa
Deși nu este aliment, apa rămâne cel mai bun aliat pe care îl poți avea în lupta cu grăsimea. Conform specialiștilor, două căni de apă rece pot crește rata metabolismului cu 30%.
Semințele de susan
Acidul alfa linoleic pe care îl conține susanul activează arderile metabolice și susține sănătatea pe mai multe planuri: a pielii, părului și a sistemului cardiovascular. În plus, pot fi ușor integrate atât în mesele principale, cât și în gustări și deserturi.
Grepfrutul
Există numeroase cercetări pe efectele benefice ale grepfrutului în dietele de slăbit. Substanța vedetă din grepfruit, naringina, este un flavonoid care împiedică stocarea grăsimilor în corp. Așadar, dacă ai evitat grepfrutul până acum, iată un motiv important pentru a-l introduce în dietă.
Mierea
Oxidul de azot pe care îl conține mierea contribuie la arderea grăsimii la nivel celular. Deși e dulce, nu are aportul caloric al zahărului, deoarece gradul de sațietate este mai mare, prin urmare te vei sătura cu o cantitate mică.
Untul de arahide
E important să îl prepari acasă ori să alegi o variantă naturală, neîndulcită, pe care o poți cumpăra din magazinele naturiste. Varianta neprocesată a untului de arahide este bogată în grăsimi monosaturate, care contribuie la scăderea în greutate.
Ouăle
Ouăle ajută la creșterea masei musculare, dar și la arderea grăsimilor. Dacă îți începi ziua cu un mic dejun care conține ouă, vei consuma mai puține calorii în restul zilei, întrucât vei avea o senzație de sațietate prelungită.
Ardeiul iute
Ingredientul activ din ardeiul iute se numește capsaicină, care arde grăsimile și fără să faci mișcare. În plus, reduce senzația de foame și, prin urmare, cantitatea de mâncare de care vei avea nevoie.
Broccoli
Broccoli este bogat în fibre și oferă senzație de sațietate, așa că ajută și în menținerea siluetei, mai ales pentru că este sărac în calorii.
Uleiul de măsline
Ca și fructul de avocado, uleiul de măsline este o sursă excelentă de acizi monosaturați. Îmbunătățește activitatea cardiovasculară și ajută la scăderea colesterolului.
Sursa: doc.ro