Alimente care ajută la reglarea colesterolului

by Dana B.

Daca ideea ta de alimentatie sanatoasa este sa optezi pentru „popcorn cu unt” in loc de „popcorn cu unt din plin”, atunci ar trebui sa iei in considerare o schimbare la capitolul sanatate. Ai grija de inima ta si incepe sa incluzi chiar azi in dieta ta aceste alimente sanatoase:

Ovaz. Daca esti in cautarea unor idei pentru a reduce colesterolul, cheia este pur si simplu sa iti schimbi masa de dimineata. Prin faptul ca treci pe un mic dejun care contine doua portii de ovaz poate reduce nivelul colesterolului LDL (sau colesterolul „rau”) cu 5,3% in doar 6 saptamani. Cheia acestui „distrugator” al colesterolului este beta-glucanul, o substanta din fulgii de ovaz care absoarbe colesterolul LDL, pe care corpul tau il excreta apoi. Rodia, fruct miraculos: 7 motive pentru care sa il consumi

Vinul rosu. Oamenii de stiinta ne dau inca un motiv pentru a bea pentru sanatatea noastra. Se pare ca strugurii rosii Tempranillo bogati in fibre alimentare, folositi pentru fabricarea vinului rosu cum este Rioja, pot avea intr-adevar un efect asupra nivelului colesterolului. Un studiu condus de departamentul de metabolism si nutritie de la Universidad Complutense de Madrid din Spania a descoperit ca, atunci cand indivizii au consumat suplimentul din struguri rosii care se gasesc si in vinul rosu, nivelul colesterolului lor de tip LDL scazuse cu 9%. In plus, acei persoanele care aveau valori crescute ale colesterolului si au participat la studiu au observat o scadere de 12 procente in ceea ce priveste colesterolul LDL. 7 motive pentru care trebuie sa mananci un mar pe zi.

Somonul si pestele gras. Acizii grasi Omega-3 sunt una dintre minunile naturale ale lumii in materie de sanatate si s-a dovedit ca acesti acizi grasi alunga bolile de inima, dementa si multe alte boli. Acum acesti acizi grasi pot adauga inca un beneficiu pentru sanatate in repertoriul lor: reducerea nivelului de colesterol. Potrivit cercetarilor de la Universitatea Loma Linda, inlocuirea grasimilor saturate cu Omega-3 (cum ar fi grasimile care se gasesc in somon, sardine si hering) pot ridica mult nivelul colesterolului „bun”, chiar cu 4%.

Nucile. Daca vrei sa reduci nivelul colesterolului, ar trebui sa iti indrepti atentia catre nuci. In cadrul unui studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition, oamenii care au mancat aproximativ 42 de grame de nuci intregi, 6 zile pe saptamana, timp de o luna, au reusit sa reduca nivelul total al colesterolului cu 5,4%, iar nivelul colesterolului LDL cu 9,3%. Migdalele si nucile caju sunt alte optiuni bune in acest scop. Cu toate acestea, desi nucile sunt bune pentru sanatatea inimii, ele sunt foarte bogate in calorii, asa ca tine-ti portiile sub control. Foloseste un pahar de shot-uri pentru a masura portia ta de nuci.

Ceaiul verde sau negru. Desi ceaiul a devenit foarte bine cunoscut pentru antioxidantii sai care lupta impotriva cancerului, ceaiul verde este de asemenea o arma grozava impotriva nivelului ridicat de colesterol LDL. Potrivit unei cercetari conduse de autoritatile americane, s-a demonstrat ca ceaiul negru reduce lipidele din sange cu pana la 10% in doar 3 saptamani. Aceste concluzii au fost incluse intr-un studiu mai larg despre modul in care ceaiul poate ajuta la reducerea riscului de boli coronariene.

Fasolea. Ei bine, boabele de fasole sunt benefice pentru inima ta. Cercetatorii de la Arizona State University Polytechnic au descoperit ca adaugarea unei cantitati de jumatate de cana de fasole in supa ta scade nivelul colesterolului total, inclusiv colesterolul LDL, cu pana la 8%. Cheia acestui aliment sanatos si benefic pentru inima ta consta in abundenta de fibre, care s-au dovedit ca incetinesc rata si gradul de absorbtie al colesterolului din anumite alimente. Incearca fasolea neagra, alba sau patata. Fiecare soi este bogat si iti ofera o mare parte din necesarul zilnic de fibre. Lista de cumparaturi: cum adaugi mai multi antioxidanti la dieta

Ciocolata. Partea dulce a unei diete pentru o inima sanatoasa este ciocolata. Acest antioxidant puternic ajuta la construirea colesterolului HDL, cel „bun”. In cadrul unui studiu din 2007 publicat in AJCN, participantilor carora li s-a dat pudra de cacao au avut o crestere de 24% a nivelului de colesterol HDL in decurs de 12 saptamani, comparativ cu 5% – cat a fost cresterea in grupul de control. Aminteste-ti sa alegi ciocolata neagra sau amaruie.

Margarina. Daca iti schimbi dieta si treci la o margarina cu steroli vegetali, acest lucru ar putea ajuta la scaderea colesterolului. Sterolii din plante sunt compusi care reduc absorbtia colesterolului; un studiu publicat in AJCN a aratat ca femeile care au avut o dieta bogata si bazata pe acesti compusi au putut sa isi reduca nivelul colesterolului total cu 3,5%. 3 sfaturi pentru o inima sanatoasa

Usturoi. Pe langa faptul ca adauga o aroma oricarui preparat, s-a demonstrat ca usturoiul scade colesterolul, previne cheagurile de sange, reduce tensiunea arteriala si protejeaza organismul impotriva infectiilor. Acum cercetarile au aratat ca usturoiul impiedica acumularile pe arterele de sange inca din stadii incipiente, impiedicand particulele de colesterol sa se lipeasca de peretii arterelor. Incearca sa mananci doi pana la patru catei de usturoi proaspat pe zi.

Uleiul de masline. Vesti bune: Acest ingredient comun, ideal pentru gatit, poate fi benefic pentru sanatatea ta. Uleiul de masline este bogat in acizi grasi mononesaturati, ideali pentru sanatatea inimii tale, care scad colesterolul LDL. Iar un efect secundar benefic este ca scade grasimea abdominala. Foloseste si tu uleiul de masline atunci cand iti faci sosul pentru salate, pui sau peste marinat sau legume trase in tigaie.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments