Statele membre ale UE ar trebui să aplice măsuri stricte de biosecuritate pentru combaterea febrei porcine africane (ASF), o boală mortală a porcului, care a început să se răspândească prin Asia și Europa de Est, a declarat pentru EURACTIV.com un purtător de cuvânt al UE.
„Acum este de cea mai mare importanță să verificăm situația pe teren”, a declarat Anca Păduraru, purtătorul de cuvânt al UE pentru sănătatea publică și siguranța alimentelor. „În special, este nevoie urgentă de îmbunătățire și respectare a măsurilor stricte de biosecuritate, acolo unde este nevoie”, a spus ea pentru EURACTIV.
„Cea mai bună reacție este luarea măsurilor corecte împotriva acestei boli”, a spus ea, adăugând că sensibilizarea publică a fost crucială pentru a opri boala, precum și încurajarea cooperării la toate nivelurile societății.
ASF este o boală infecțioasă, care este de obicei mortală pentru porci, dar inofensivă pentru oameni. În prezent nu există un vaccin care să combată acest virus.
„Toate statele membre afectate trebuie să aplice legislația europeană. Aceasta include măsuri de prevenire și control care trebuie aplicate acolo unde ASF este suspectat sau confirmat, fie în exploatații, fie în mistreți ”, a spus Paduraru.
La începutul lunii august, boala a fost detectată în nouă state membre ale UE: Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și România, potrivit Autorității UE pentru Siguranța Alimentelor (EFSA). EFSA a făcut o serie de recomandări și subliniază necesitatea unei biosecurități sporite în fermele UE.
Foto: euractiv.com