AJOFM ARAD CAUTA SOMERII CARE NU SUNT IN EVIDENTELE STATULUI

by Cosmin Mihuta

Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Timiş, Arad şi Bihor caută şomerii care nu se află în evidenţele statului. Printr-un proiect finanţat cu fonduri europene, cele trei instituţii îşi propun să găsească cel puţin 5.000 de persoane care nu figurează în statisticile oficiale şi pe care să le integreze în câmpul muncii.
AJOFM Timiș organizează, în luna octombrie, burse ale locurilor de muncă în trei oraşe din judeţ. Primul astfel de eveniment are loc în această săptămână la Jimbolia. „Scopul proiectului este identificarea acelei zone gri, cum îi spunem noi, a şomajului. Adică persoanele care nu apar în evidenţe nicăieri. Nu ştie nimeni cu ce se ocupă, nu ştie nimeni de ce nu vor să muncească. Sunt întrebări la care noi o să aflăm răspunsurile”, spune Cezar Nicoleanu, coordonator activităţi în cadrul proiectului.

Bursa locurilor de muncă a atras însă oameni în căutarea unei slujbe, indiferent că fac sau nu parte din rândul celor care figurează în statistici drept şomeri: „În fabrică vreau să lucrez”, – Vă gândiţi la un salariu anume? Lucraţi în momentul de faţă? ”Nu, nu lucrez”, – Vă gândiţi la un salariu minim de la care aţi porni? – ”Destul de acceptabil ca să putem să ne plătim facturile şi să ducem o viaţă cât de cât decentă. La 1000 de lei”, „Am lucrat până acum în supermarketuri, în două, şi în două fabrici. Şi acum încerc să-mi caut tot în domeniul fabricilor, un salariu minim, să spunem 850 de lei plus bonuri de masă”, – În ce domeniu aţi dori să lucraţi? ”În orice, numai să am un loc de muncă”.

Burse similare ale locurilor de muncă vor fi organizate în perioada 13 – 16 octombrie în Deta şi între 20 – 23 octombrie în Lugoj. La eveniment participă 15 angajatori, care pun la bătaie aproape 100 de locuri de muncă.

„La operatori angajăm şi cu cinci-șase clase. Preferabil ar fi să aibă cel puţin opt şi să ştie să citească, să scrie”, spune Prcsina Renata, trainer al unei companii.

Valoarea proiectului de identificare a şomerilor neînregistraţi este de peste 4 milioane de euro, proveniţi în totalitate de la Uniunea Europeană. 4.300 de astfel de persoane au fost identificate deja în Arad în timp ce peste 650 au fost găsite în Timiş.

„Îi motivăm să se înregistreze în baza noastră de date ca persoane în căutarea unui loc de muncă, ca şomeri neîndemnizaţi. Facilitatea pe care le-o oferim este aceea de a urma un curs de calificare gratuit şi totodată se dau de către UE alimente”, afirmă Florentin Laţcu, director AJOFM Timiş.

În Timiș, rata șomajului este una dintre cele mai mici din țară, 1,58%, care corespunde unui număr de aproximativ 5.400 de șomeri.

 

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments