Alimentele care ne protejează imunitatea
”În general, o alimentație bazată pe ingrediente naturale este un factor benefic pentru protejarea imunității. Este important să consumăm o varietate mare de alimente naturale, neprocesate, de sezon. În acest fel beneficiem de antioxidanți și vitamine naturale, care ne întăresc organismul”, spune Cori Grămescu.
Ea recomandă mai ales cireșele și vișinele, fructele de pădure care sunt bogate în antioxidanți, pătrunjelul și ardeiul gras roșu pentru vitamina C, morcovul pentru betacaroten și avocado pentru vitamina E. Acestea, ca și celelalte fructe și legume alcalinizează organismul și astfel îți asigură o imunitate de fier. Evident, nu trebuie să uiți de hidratare și de mișcare, și ele parte dintr-un stil de viață sănătos.
Ce obiceiuri îți scad imunitatea
Cori Grămescu menționează stresul ca prim factor care influențează în mod negativ imunitatea, mai ales dacă este combinat cu oboseală și lipsa de somn.
Avident, alimentația are un cuvânt greu de spus, așa cum am văzut mai sus. Dacă fructele și legumele de sezon sunt benefice, trebuie să știi că alimentele procesate și prăjite, îți slăbesc imunitatea. La acestea se adaugă consumul de stimulente – cafea, băuturi energizante, alcool – dar și fumatul sau sedentarismul, greșeli pe care le facem mulți dintre noi.
Rețeta de smoothie pentru imunitate recomandată de Cori Grămescu
– 3 morcovi
– 1 tijă de țelină verde
– 1 măr
– 1 castravete fără coajă
– 1 sfeclă roșie
– 2 legături de pătrunjel
– 1 mână de iarbă de grâu
Toate ingredientele se amestecă în blender și se consumă ca gustare. ”Ne ajută să ne întărim imunitatea, fiind bogat în vitamina C și antioxidanți”, spune Cori.
Ce suplimente sunt utile pentru creșterea imunității
Farmaciile și magazinele naturiste sunt pline de suplimente, sub diverse forme, care ne promit o imunitate de fier. Dar cât de utile sunt acestea?
Cori Grămescu ne atrage atenția că nicio pastilă, oricât de scumpă, nu poate înlocui un mod de viață sănătos: ”Suplimentele pentru imunitate funcționează doar în măsura în care alimentația noastră este corectă și echilibrată”.
Specialistul recomandă un supliment cu vitamina C sau un mix de antioxidanți, ”dar este esențial să ne alimentăm corect, să ne hidratam bine și să facem mișcare”.
Când urmezi sfaturile specialiștilor în nutriție trebuie să ții cont și de efectele pe care alimentele le au asupra danturii tale. Unele alimente, de exemplu unele fructe și sucuri din fructe, sunt sănătoase pentru organism, dar, din cauza acidității crescute, nu sunt tocmai blânde cu dinții.
Consumul frecvent de alimente şi băuturi cu conţinut acid poate determina eroziunea acidă, una dintre principalele cauze ale uzurii dentare.
Eroziunea acidă este ireversibilă şi numai medicul dentist poate identifica cele cinci semne incipiente ale acesteia asupra dinţilor: smalţ vulnerabil, subţiere, aspect translucid sau transparent, îngălbenire şi aspect lipsit de strălucire. Eroziunea acidă era în general considerată o problemă a persoanelor vârstnice, problemă care se agravează o dată cu înaintarea în vârstă, însă, un studiu ⃰ recent, efectuat la persoane cu vârsta între 18 şi 35 de ani, a constatat în mod surprinzător faptul că aproximativ 30% dintre persoanele din această categorie de vârstă prezintă deja semnele specifice eroziunii acide.
O alimentaţie bogată în substanţe acide poate afecta dinţii mai mult decât s-ar crede. Chiar şi numai patru expuneri pe zi la substanţe acide pot constitui un risc pentru smalţul dentar. În mod surprinzător, nu numai băuturile carbogazoase şi vinul sunt implicate. Şi alimente considerate sănătoase ne expun la substanţe acide – fructe, sucuri de fructe şi chiar sosuri pentru salată.