Originar din America de Sud, dovleacul a ajuns sa fie raspandit si apreciat in intreaga lume. De la tradiționala placinta de dovleac din SUA, la nelipsitul dovleac rumenit in cuptor, atat de apreciat in bucataria romaneasca, meritele culinare (si decorative) nu pot fi ignorate.
Nu trebuie lasate deoparte nici proprietatile terapeutice ale dovleacului. De altfel, culoarea galben-portocalie este o dovada clara a faptului ca dovleacul este plin de antioxidanti si beta-caroten. Pulpa de dovleac contine vitamine, in special provitamina A, vitaminele E si C, saruri minerale, hidrati de carbon, protide, iar semintele contin ulei, protide, lecitina, rezine si enzime cu proprietati antihelmintice. Mai mult, are o compozitie bogata in magneziu, fier, potasiu, calciu, siliciu, fosfor, vitamine, carotenoizi, acizi, zaharuri, lecitina, rezine si enzime cu rol antihelmintice.
Imbunatateste vederea – Doar 100 de grame de dovleac contin mai mult de 200% din doza zilnica recomandata de vitamina A, nutrient esential sanatații ochilor. Alimentul mai ofera din plin si carotenoizi, inclusiv beta-caroten, compusul pe care corpul il transforma in vitamina A, necesara vederii optime. Zeaxantina este alt antioxidant natural cu actiune de filtrare a razelor UV la nivelul retinei, motiv pentru care dovleacul este util in prevenirea degenerarii maculare in randul persoanelor varstnice.
Stimuleaza pierderea in greutate – Dovleacul este o sursa deseori ignorata de fibre, al caror numar generos ajuta la mentinerea starii de satietate in timp, in schimbul unui numar foarte mic de calorii. Dietele bogate in fibre ajuta oamenii sa manance mai putin, potrivit studiilor de specialitate.
Reduce nivelul de colesterol rau – Semintele de dovleac furnizeaza din abundenta fitosteroli, chimicale din plante care diminueaza nivelul colesterolului LDL, deci protejeaza suplimentar sistemul cardiac.
Diminueaza riscul de cancer – La fel ca alte legume si fructe portocalii, dovleacul se remarca prin continutul semnificativ de beta caroten, nutrient care ar putea juca un rol-cheie in prevenirea cancerului, potrivit Institutului National de Cancer din SUA. Fitosterolii din dovleac se alatura si ei beneficiului consumului de dovleac, in raport cu diminuarea riscului de cancer.
Ofera protectie suplimentara pielii – Antioxidantii din dovleac, in special carotenoizii, au grija ca celulele pielii sa nu fie atacate de actiunea radicalilor liberi, deci sa imbatraneasca prematur sau sa sufere modificari patogene.
Ajuta la refacerea mai rapida dupa depunerea efortului fizic – Potasiul din dovleac ajuta organismul sa isi recapete echilibrul electrolitic dupa depunerea unui efort fizic deosebit. Acest mineral se regaseste intr-o cantitate mai mare in dovleac, decat in banane.
Intareste sistemul imunitar – Dovleacul este o sursa importanta de vitamina C, nutrientul necesar sistemului imunitar. O portie de dovleac gatit asigura aproximativ 20% din cele 60 de mg de vitamina C necesare zilnic pentru o imunitate de fier.
Dovleacul mai este indicat in tulburari hormonale sau de comportament la adolescenti, hiperexcitabilitate sexuala (proprietati anafrodisiace), tulburari de menopauza si viermi intestinali.
Pentru uzul extern, dovleacul este un bun remediu in cazul arsurilor, inflamatiilor si abceselor. Totodata, o varietate de creme hidratante si anti-rid contin dovleac.
Sursa: Www.dcnews.ro