Primavara vine cu soare, vreme placuta si veselie, insa, odata cu renasterea naturii si virusurile si bacteriile revin la viata, iar schimbarile bruste de temperatura ne pot da mari batai de cap. Aflati ca primavara nu este doar sezonul in care se instaleaza cu usurinta raceala si gripa, ci este si o perioada prielnica agravarii anumitor afectiuni. Astfel, daca nu ne luam masurile de precautie necesare, bolile de sezon ne pot strica buna-dispozitie. Iata ce boli se pot agrava primavara:
- Alergiile. Primavara este sezonul alergiilor pentru ca aerul umed de acum este prielnic dezvoltarii acarienilor, fungilor, polenului, sporilor, mucegaiului si altor factori alergeni. Daca va stiti cu sensibilitate la oricare dintre acestea sau stiti ca aveti o anumita alergie, incercati sa stati in casa atunci când este vremea ploioasa sau purtati masca pe fata atunci când iesiti. Evitati sa stati foarte mult timp in aer liber, chiar si atunci când soarele va imbie la plimbare. Persoanele cu sensibilitate dezvolta foarte usor rinita alergica, conjuctivita alergica, si se confrunta cu senzatia de mâncarime a pielii, cu stranutul, cu senzatia de ochi iritati si le curge nasul. Vizita la un alergolog ar putea fi cea mai buna solutie in acest caz.
- Ulcerul si gastrita. Stomacul este, poate, cel mai afectat de venirea primaverii. Chiar si persoanele care nu sufera de gastrita sau ulcer se pot confrunta cu arsuri stomacale, in special dimineata, si cu dereglari ale tranzitului intestinal. Acestea au ca principala cauza schimbarea alimentatiei, motiv pentru care, persoanele cu un sistem digestiv deficitar ar trebui sa consume cât mai multe supe, legume fierte, carne de pui si de peste la gratar si sa evite fumatul, alcoolul, cafeaua, bauturile acidulate, condimentele si dulciurile. Stresul si medicamentele antiinflamatoare trebuie, de asemenea, evitate in aceasta perioada.
- Afectiunile respiratorii. Persoanele care sufera de astm bronsic trebuie sa aiba grija primavara, deoarece acum este momentul când crizele se inrautatesc si apar cu o frecventa mult mai mare. Datorita aerului incarcat de alergeni care patrunde in plamâni, persoanele astmatice se pot confrunta cu tuse persistenta si pot resimti senzatia de sufocare. De asemenea, tot acum este sezonul in care virozele respiratorii isi fac simtita prezenta chiar si mai mult decât in sezonul rece.
- Astenia si anemia. Desi cauzele care duc la aparitia asteniei si anemiei sunt foarte asemanatoare, acestea sunt doua afectiuni diferite. Astfel, lipsa unor minerale si vitamine din corp, privarea de lumina solara si activitatea fizica redusa pot declansa usor simptomele de astenie si anemie. Diferenta ar fi ca, daca astenia este o tulburare mai mult afectiva, anemia este o problema de sanatate care solicita consultul unui medic. Starea de ameteala si somnolenta, lipsa energiei si a concentrarii, nervozitatea excesiva si migrenele pot fi câteva din simptomele care ne pot pune pe gânduri primavara aceasta. Pentru a le preintâmpina, introduceti in meniu fructe si legume proaspete dar si verdeturi bogate in fier si substante nutritive. Incercati sa va pastrati o stare de spirit cât mai buna prin practicarea sportului si nu neglijati plimbarile in aer liber, in bataia razelor de soare.
- Afectiuni cardiovasculare. Persoanele care sufera de afectiuni cardio-vasculare resimt mult mai usor schimbarile de temperatura si de presiune atmosferica, astfel ca primavara le cam da batai de cap acestora. O grija deosebita trebuie sa aiba cei care prezinta varice sau hipertensiune arteriala, deoarece incalzirea vremii duce la dilatarea vaselor de sânge si riscul complicatiilor aferente creste.
Sursa: sanatate.bzi.ro
Facebook Comments