Afacerile din comerţul cu ridicata au scăzut, în primul semestru al acestui an, atât ca serie brută cu 1,4%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,3%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri.
Scăderea cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în intervalul 1 ianuarie – 30 iunie 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, s-a datorat diminuării comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-11,9%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (-11,6%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-8,0%) şi comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-2,2%).
Pe de altă parte, au fost consemnate creşteri în activităţile de comerţ cu ridicata nespecializat (+15,2%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+7,6%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+5,5%) şi comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+3,5%).
Ca serie ajustată, în primele şase luni din acest an, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), a scăzut cu 0,3%, comparativ cu acceaşi perioadă din 2023.
Statistica oficială relevă faptul că, în iunie, faţă de luna anterioară, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut atât ca serie brută cu 2,5%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,8%.
Creşterea pe serie brută a fost consemnată în urma majorării cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+32,6%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+10,4%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+2,8%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+2,7%) şi din comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+0,7%). Scăderi s-au înregistrat la activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-8,4%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-4,2%) şi la comerţul cu ridicata nespecializat (-2,2%), scrie agerpres.ro.
Afacerile din comerţul cu ridicata au scăzut cu 1,4% în primul semestru al anului
Facebook Comments