Adrian Wiener, senator USR Arad: ”Mă pronunț în favoarea stabilirii unui termen pentru adoptarea tacită a proiectelor legislative, cu scopul de a combate arbitrariul și discriminarea practicate de putere, atunci când anumite proiecte ”incomode” sunt ținute la sertar, uneori ani de zile.
Actualul regulament al forului legislativ prevede un termen de adoptare tacită a proiectelor numai pentru prima cameră sesizată (Camera Deputaților sau Senatul, după caz). Pentru camera decizională, acest termen lipsește, astfel că adoptarea proiectelor depinde de voința anumitor funcționari, care pot decide să le blocheze pe termen nedefinit.
Vorbim despre un sistem care permite un control total nedemocratic și netransparent asupra propunerilor legislative. Unele dintre ele nu mai ajung în faza de a fi supuse votului final, nefiind așadar nici adoptate, nici respinse, pentru că așa convine celor care dețin majoritatea. Dau ca exemplu legea anti cianuri, legea privind reducerea acizilor grași trans din alimente, la care se mai pot adăuga și alte proiecte.
Fluxul actual al legiferării oferă posibilitatea ca anumite propuneri, considerate incomode fie pentru că sunt benefice dar au venit dinspre opoziție, fie pentru că presupun asumarea unor costuri politice, să fie imobilizate. Decizia de a promova sau nu pe circuit aceste proiecte revine unor persoane care pot fi influențate de majoritatea politică sau de grupuri de interese din mediul de afaceri, fără legătură cu binele general al societății.
Soluția care să corecteze această problemă este stabilirea unui termen pentru adoptare tacită și la camera decizională. Desigur că acest termen trebuie să fie mai lung decât cel pentru prima cameră, pentru a da o marjă de timp, în situația în care circuitul legislativ este aglomerat. Însă el trebuie să existe, pentru a evita situații ca cele de mai sus, când o legislație benefică societății este blocată netransparent, fără asumare politică.”