La inițiativa senatorului Adrian Wiener, la sediul USR Arad s-a desfăsurat o dezbatere publică asupra proiectului Legii Vaccinării, in contextul problemelor extrem de serioase cu care se confruntă România în prezent. Insuficienta acoperire vaccinală, epidemia de rujeola urmată de zeci de decese și potențialul de izbucnire a noi epidemii necesită reacții hotărâte din partea statului, inclusiv printr-o legislație eficientă.
La dezbatere au participat numeroși invitați, specialiști și cadre medicale, dintre care îi amintim pe doamna Erika Stark (DGASPC), doamna Dana Cârnatu (DSP), doamna Dorica Sănduțu (comisia de vaccinare a Societâții medicilor de familie), domnul Csongor Toth și domnul Octavian Costea (Asociația Medicilor de Familie), domnul Dinu Zaharia (Colegiul medicilor), doamna Dorotea Tătucu, domnul Adrian Dărăbanțiu (medici de familie), domnul Rudolf Murgu (Directia de asistență comunitară), alături de cetățeni interesați să se informeze asupra riscurilor și beneficiilor vaccinării. În debutul întâlnirii a fost enunțată importanța vaccinului, contribuția sa la eradicarea unor boli care au produs victime de ordinul sutelor de milioane în secolele trecute, precum variola și multe altele. S-a continuat cu prezentarea stării actuale a vaccinarii în România, a cauzelor care au generat-o, iar apoi au fost dezbătute diverse soluții.
În prezent, deși recenta epidemie de rujeolă a îmbunătățit oarecum statisticile vaccinării, suntem departe de pragul cerut pentru a putea vorbi de imunizare la nivel de societate (95%). Lipsa unei evidențe clare a întregii populații, migrația, folosirea ineficientă, sub potențial, a sistemului cardului de sănătate, carențele din aprovizionare, informarea deficitară, din surse care promovează date false, lipsa de preocupare a unor părinți, sunt toate cauze ale acestui fenomen.
Pentru a-i liniști pe cei îngrijorați de riscurile vaccinării, medicii prezenți au explicat care sunt acestea și au dat asigurări că o vaccinare efectuată corect, asupra unui copil sănătos, nu ridică probleme. S-a discutat despre substanțele folosite în producerea vaccinului, care trezesc temeri și suspiciuni dar de fapt sunt în concentrații de sute de ori mai mici decât cele care le fac toxice. O altă problemă dezbătută este informarea din surse paralele celor medicale. O bună parte a cetățenilor accesează diverse site-uri online, de unde citesc articole care mistifică și dezinformează, în căutarea de senzațional și audiență. În același timp, sursele de încredere sunt puțin permeabile publicului larg, ele adresându-se în special lumii medicale (publicații de specialitate, unde apar studii și cercetări autorizate).
Soluțiile propuse ar fi evidența prin Registrul Electronic Național de Vaccinări, precizarea clară a responsabilităților legale pentru fiecare instituție și persoană implicate, de la aprovizionare și până la administrare. Pentru depășirea crizei, se impune vaccinarea obligatorie, cu excepția celor care au contraindicații medicale, cel puțin până la atingerea pragului critic de 95% al acoperirii prin vaccinare.
Adrian Wiener: ”Vaccinarea nu este doar despre protejarea celui vaccinat, este despre protejarea societății în ansamblu. De ea beneficiază și cei vulnerabili, copiii care nu au atins vârsta de vaccinare sau persoanele care au contraindicații. Știința medicală evoluează constant, iar astăzi avem produse foarte sigure, care administrate corect nu sunt dăunătoare. Îndemn părinții să trateze cu seriozitate problema vaccinării, să apeleze cu încredere la medicul de familie pentru a se informa corect, spre binele propriilor copii.”