Accidentele de muncă și bolile profesionale sunt deseori o problemă prea repede trecută cu vederea. Odată cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, această problemă se va acutiza și va crește presiunea pe cetățeni. Senatorul USR, Adrian Wiener, dorește să afle modul în care s-au folosit banii din fondul pentru riscuri de boli și accidente profesionale, oferind câteva soluții la deficiențele sesizate.
Veniturile din contribuțiile de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale sunt destinate în exclusivitate pentru finanțarea prestațiilor și serviciilor de asigurare pentru astfel de accidente. Parlamentarul USR s-a interesat de soarta acestor contribuții, ce se întâmplă cu sumele neconsumate în fiecare an, precum și cuantumul investițiilor în secțiile de medicina muncii din spitale. Printr-o interpelare adresată Ministerului Muncii, acesta pune presiune pentru ca banii să fie utilizați mai eficient și în beneficiul pacienților. Senatorul USR mai consideră că asigurații ar trebui să beneficieze de bonusuri sau malusuri în funcție de investițiile pentru condițiile de siguranță de la locul de muncă.
Legislația republicată în 2014 reglementează asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale ca obligatorie pentru toți cei care utilizează forță de muncă angajată cu contract individual de muncă. Astfel, riscul profesional este asumat de către beneficiarul muncii prestate, iar răspunderea civilă a persoanei fizice sau juridice pentru prestațiile prevăzute în lege și pentru care s-a plătit contribuția de asigurare este preluată de asigurator care, potrivit legii, este Casa Națională de Pensii Publice. Baza de calcul prevăzută în metodologie a contribuției este reprezentată de suma veniturilor brute lunare. Având în vedere implementarea transferului contribuțiilor de la angajator la angajat de la 1 ianuarie 2018, contribuția va crește semnificativ.
Adrian Wiener, senator USR: „Eu mă întreb și cred că și alți cetățeni ar dori să știe care au fost activitățile de prevenire desfășurate de lucrătorii din cadrul compartimentelor de accidente de muncă și boli profesionale din cadrul Caselor Județene de Pensii. Este important să aflăm care este eficiența acestor servicii pentru ca apoi să acționăm în îmbunătățirea lor. Cum justifică doamna Ministru creșterea cuantumului contribuției pentru accidente de muncă și boli profesionale în măsura în care obiectul de acoperire al asigurării, anume riscul profesional la care este expus angajatul, rămâne identic?”