Adrian Wiener: ”Argumente medicale bazate pe dovezi, obligatorii la emisiunile despre sănătate de la Radio și TV”

by Andreea Radu

Plenul Camerei Deputaților a votat miercuri, 14 noiembrie, 2018, cu 264 de voturi pentru și un vot contra, proiectul parlamentarilor USR Adrian Wiener, Tudor Pop, Emanuel Ungureanu, Cristian Ghinea și Dan Barna, care prevede obligația pentru radiodifuzori „de a face distincția clară între opinii și fapte, de a încuraja argumentele medicale bazate pe dovezi și de a include în program perspectiva unui medic specialist cu experiență în tema abordată”.

Acuratețea factuală este o problemă de importanță națională când sunt abordate subiecte cu impact potențial major asupra sănătății publice. Instituțiile media au responsabilitatea să respecte această acuratețe factuală, să facă diferența între fapte și opinii și totodată să le ofere experților și medicilor specialiști oportunitatea de a-și prezenta perspectiva.

Din păcate, în România s-au înregistrat cazuri în care programe de radio și televiziune s-au transformat în platforme de comunicare pentru persoane necalificate și fără pregătire de specialitate care, din interese financiare sau din pură ignoranță, contestă fapte dovedite științific, punând astfel în pericol sănătatea publică prin dezinformare, răspândirea de știri false și auto-atribuirea abuzivă a unor competențe profesionale inexistente.

Adrian Wiener, senator USR Arad:S-a ajuns ca vocea medicilor, a persoanelor calificate, să fie acoperită de neavizați care își dau cu părerea și promovează informații false, de dragul senzaționalului și pentru propria notorietate. Publicul este mai atent la poveștile spuse în emisiunile de cancan decât la comunicatele oficialilor din sănătate, iar consecințele sunt tragice, din păcate. Această lege vine să asigure pentru populație un flux de informații certificate medical. Avem mare nevoie de o educație solidă, deoarece de comportamentul fiecăruia depinde direct starea sa de bine.

O situație care ar putea fi prevenită prin această propunere legislativă este comunicarea iresponsabilă în privința vaccinării, spre exemplu. Potrivit unei analize realizată în 2017 de cercetătorii de la King’s College London și Public Health England, factorul principal care influențează decizia părinților de a nu-și vaccina copiii este mesajul anti-vaccinare din mass media. Astfel, omisiunea perspectivei științifice, medicale din emisiunile cu teme de sănătate are un impact asupra percepției populației privind vaccinarea și poate duce inclusiv la pierderea de vieți.

Până acum, 59 de persoane au murit de rujeolă fiindcă nu au fost vaccinate, iar la nivel național avem aproape 15.500 de cazuri de îmbolnăviri, cele mai multe la copii cu vârste cuprinse între 0 și 5 ani, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică.

Organizația Mondială a Sănătății arată că vaccinarea salvează anual peste trei milioane de vieți, iar Ministerul Sănătății afirmă că „atunci când acoperirea vaccinală este ridicată, numărul persoanelor care contactează boala se reduce considerabil. În lipsa vaccinării sau atunci când acoperirea vaccinală scade sub 90% sunt probabile reapariția bolilor și manifestările epidemice”.

 

Facebook Comments