Conducerea ADI Deșeuri a prezentat, luni, în ședința Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Arad, cauzele care au dus la scandalul care a pus stăpânire pe Arad în ultima lună, cu privire la salubritatea din municipiu și alte 24 de orașe și comune.
Din raportul prezentat de conducerea ADI Deșeuri rezultă că principalele cauze care au dus la situația creată, în mod special în municipiul Arad, în intervalul 24.04.2018 – 06.05.2018, au în prim plan cetățeanul, care bietul de el ori a generat prea mult gunoi, ori a dus la container „conținut neconform“, ori firmele au depozitat deșeuri la blocuri și așa mai departe. Conducerea ADI Deșeuri susține că „chiar din prima zi de colectare, respectiv 24.04.2018, s-au constatat cantități foarte mari de deșeuri depozitate pe platformele din zona blocurilor de locuințe. Tot conducerea ADI deșeuri a constatat conținutul neconform al deșeurilor depozitate în containere sau adiacent acestora și chiar în afara platformelor: o mare parte a deșeurilor depozitate nu sunt deșeuri menajere, ci alte tipuri de deșeuri: deșeuri voluminoase, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri electrice și electronice, deșeuri verzi. S-a constatat utilizarea punctelor de colectare dedicate asociațiilor de locatari de către agenții economici: simpla vizualizare a conținutului deșeurilor arată faptul că acestea provin dintr-o activitate economică (ambalaje în număr/volum mare de aceeași natură și deșeuri organice în mari cantități). Apoi, rata de contractare pentru agenții economici era la momentul începerii operării de doar 54% ca urmare a refuzurilor repetate (în cele mai multe cazuri) ale agențiilor economici iar responsabilitatea amendării lor pentru nerespectarea legii (obligativitatea încheierii unui contract de salubrizare) revine atât Poliției Locale cât și Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean, spune cei de la ADI Deșeuri.
Datorită faptului că volumul deșeurilor regăsite pe platforme a fost cu mult mai mare decât volumul containerelor aflate pe aceste platforme a condus la dificultăți semnificative în activitatea de colectare, operatorul fiind nevoit să petreacă timp suplimentar pentru încărcarea manuală a deșeurilor în mașinile de colectare, susțin cei de la ADI Deșeuri. Printre vinovați, au mai fost identificată și vechea firmă,, care nu a predat platformele de pe domeniul public.
După ce trage de urechi cetățenii, agenții economic, care nesimțiții fac și ei gunoi și nu încheie contracte de salubritate, sau fosta firmă de salubritate, conducerea ADI Deșeuri a descoperit și câteva nereguli ale noului operator. Nu prea multe, ce-i drept, dar mai multe decât conducerea ADI Deșeuri, care conform raportului prezentat în adunarea generală nu are nicio vină. A acționat perfect, fără cusur, iar haosul din ultimele săptămâni a fost generat, așadar, de cetățeni și agenți economici.
În urma acestui raport edificator, adunarea generală ar fi trebuit să propună premierea președintelui Sergiu Bîlcea și a directorului Adrian Țolea pentru rezultatele remarcabile obținute în lupta cu deșeurile din județul Arad. N-a fost să fie, probabil din cauza emoției care i-a cuprins pe membrii asociației după citirea raportului, dar nu e târziu ca la o ședință viitoare să avem parte de un astfel de gest de recunoștință.