Acuze grave la CJA: votul consilierilor, modificat ilegal

by Florian Popa

Votul  în Consiliul Județean Arad, controlat de PNL,  a devenit facultativ, scrie ancheteonline.ro. Aici, sistemul democratic funcționează în mod discreționar, după dictonul: Nu conteză câte voturi ”pentru” sunt, ci contează cine le numără. Așa s-a îmtâmplat în ultima perioadă în ședințele plenului CJ, unde, deși  nu a existat  numărul necesar pentru trecerea unor acte normative, acestea au fost adoptate, prin decizia luată de conducerea Consiliului Județean. Mai exact, o hotărâre de consiliu ce implică schimbări în legislația patrimoniului trebuie să treacă cu 2/3 din numărul total de consilieri. Dar, liberalii și aliații lor nu au adus toate voturile necesare în acest sens. Și pentru că nu le-a ieșit ”pasența”, au apelat la aparatul administrativ din CJ, care, în mod ilegal, a modificat decizia finală.

Liderul grupului PSD-ALDE din Consiliul Județean Arad, explică cum s-au întâmplat lucrurile: „Am să fac referire directă la două hotărâri de consiliu, publicate pe site-ul CJA drept adoptate în plen. Prima (Hot. nr 320/24.11.2017), vizează preluarea în folosinţă gratuită a Sinagogii din Arad de către Complexul Muzeal Arad. Toate bune şi frumoase, doar că fiind vorba despre o clădire de patrimoniu pentru a putea trece era nevoie de două treimi din voturile consilierilor judeţeni aleşi, nu prezenţi. Adică 22 de voturi. Lucru care nu s-a întîmplat cum bine ne informează chiar procesul verbal. Numărul de voturi ”pentru” a fost de doar 20. Aşadar logic, normal, legal, procedural, cum vreţi, hotărârea a căzut la vot.

Doar că, şmecheri cum îi ştim şi fără respect faţă de lege, cei din conducerea CJA au afişat cu surle şi trâmbiţe pe site-ul consiliului, hotărârea la capitolul ”adoptate”. Iar episodul nu este singular. O lună mai târziu procedează la fel şi în cazul hotărârii (Hot. Nr 343/20.12.2017) ce priveşte clădirea fostului leagăn de copii de pe Vicenţiu Babeş. Adică bifează o altă ilegalitate, pe fondul unui vot care necesita şi de data asta două treimi, pentru că discutăm şi acum despre patrimoniu. Liberalii repetă procedura şi listează pe site hotărârea la capitolul adoptate deşi procesul verbal spune clar că au fost exprimate doar 20 voturi ”pentru” (din 22 necesare).

Ulterior, probabil de frică, şterg hotărârea de pe pagina de internet de parcă nu s-ar fi întîmplat nimic. Mă întreb oarecum consternat, se mai pot comite asemenea ilegalităţi în România anului 2018 ? Ei uitaţi că se poate, iar autorii se află în continuare în libertate. Ce contează legile şi regulamentele pentru tripleta Cionca-Falcă-Bîlcea, politicieni care râd în nas organelor de anchetă. Aştept împreună cu colegii mei ca autorităţile competente să-şi facă datoria şi să aducă lumină în cazul acestor abuzuri grosiere şi devieri masive de la normele democratice”.

Facebook Comments