ACOPERIREA VACCINALĂ ESTE SUB 70% ÎN JUDEŢUL ARAD

by Andreea Radu

Acoperirea vaccinală pentru rujeolă, oreion, rubeolă în România, în anul 2015, a fost de aproximativ 83%, dar există zone precum județul Arad sau București unde scade sub 70%, a declarat, sâmbătă, președintele Societății Române de Microbiologie, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

„În 2015, o acoperire vaccinală de circa 83% pentru vaccinul rubeolă-rujeolă-oreion înseamnă că aproximativ 35.000 de copii nu au fost vaccinați în această cohortă. În anul precedent, acoperirea vaccinală a fost în jur de 85%. Lucrurile acestea sunt cumulative. (…) Sunt județe unde acoperirea vaccinală e mult mai redusă decât media națională. De exemplu, județul Arad, municipiul București, sunt zone unde acoperirea vaccinală este sub 70% și acolo cred că trebuie să ne concentrăm eforturile”, a spus Rafila, prezent la cea de-a 4-a ediții a Conferinței Naționale Actualități în Vaccinologie — RoVaccin 2016.

Rafila a adăugat că situația poate deveni și mai îngrijorătoare în contextul în care se intensifică fenomenul migrației, inclusiv din țări unde sistemele de sănătate nu funcționează foarte bine. Potrivit acestuia, în Europa au fost semnalate pentru prima dată, după mulți ani, cazuri de difterie, chiar mortale, atât în 2015, cât și în 2016. El a atras atenția că au existat, totodată, cazuri de poliomielită în Ucraina, iar în România au fost înregistrate 79 de cazuri de rujeolă la granița dintre județele Bistrița Năsăud și Cluj.

„La granița dintre județele Bistrița Năsăud și Cluj evoluează de câteva săptămâni un astfel de focar. Numărul de cazuri a fost în creștere, medicii de familie știu”, a adăugat Rafila.

El a subliniat că există stocuri necesare de vaccin ROR, pentru a fi administrat copiilor care nu au fost imunizați. Rafila a reamintit că în anul 2005 în România au existat peste 12.000 de cazuri de rujeolă, soldate inclusiv cu decese în rândul copiilor, în contextul în care aceea perioadă vaccinarea împotriva aceste boli a fost sistată timp de șase luni.

De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Victor Strâmbu a confirmat că „există dozele de vaccin” necesare în zona în care a izbucnit focarul.

„Au fost luate măsurile de alertă. Zona este stăpânită”, a spus reprezentantul MS.

Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol, a reamintit că Organizația Mondială a Sănătății recomandă un nivel optimal al ratei vaccinării de 95%. Ea a adăugat că rujeola are cea mai mare contagiozitate dintre bolile transmisibile.

„Dacă nu ne va preocupa realizarea vaccinării, un focar dintr-o comunitate va putea ajunge la județe și la nivel național. Un focar se poate transforma imediat într-o epidemie”, a declarat Adriana Pistol.

Pe de altă parte, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al SNMF, dr. Gindrovel Dumitra, a declarat că unii medici de familie se confruntă cu lipsa vaccinului hexavalent.

„Este inacceptabil în aceste zile să nu avem în cabinete vaccinul hexavalent, care e extrem de important pentru a preveni niște infecții foarte grave. Din punctul meu de vedere, ca medic de familie care stă de vorbă cu părintele și îl consiliază, în momentul în care părintele acceptă, eu să nu am vaccinul să îl administrez. Este un element care nu trebuie să se mai întâlnească în viitor”, a precizat Gindrovel Dumitra.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments