Acerola este cel mai puternic antioxidant

by Cristian Dobre

Desi extrem de necesara pentru biosinteza colagenului, vaselor de sange, cartilajelor, muschilor si tesutului epitelial, dar si pentru protectia impotriva efectelor nocive cauzate de radicalii liberi, organismul uman nu sintetizeaza Vitamina C, fiind nevoie sa fie ingerata din alimente sau suplimente alimentare.

S-a observat ca doar 10%-20% dintre adulti obtin cantitatea optima de vitamina C din alimentatie, astfel, medicii recomanda consumarea unui supliment alimentar.

Care este doza ideala?

Doza zilnica recomandata pentru vitamina C este de 90 mg pentru barbati, 75 mg pentru femei, 85 mg femei insarcinate, 120 mg femei care alapteaza. Corpul uman poate metaboliza aproximativ 200-250 mg de vitamina C pe zi.

Ce se intampla daca ingerez mai mult?

Vitamina C este hidrosolubila, astfel incat excesul este eliminat din organism prin urina.

Fructul de Acerola contine cu 30 de ori mai multa vitamina C decat portocala.
Lamaile si portocalele au 53mg/100g, macesele si coacazele au o concentratie de 426 mg/100 de g, iar 100g de acerola contine de la 1500mg pana la 5000 mg de vitamina C.
Mai mult, Acerola este unul dintre fructele care contine peste 150 de fitonutrienti, printre care si bioflavonoide.

Studiile arata ca asocierea vitaminei C cu bioflavonoide are efect antioxidant puternic, totodata, protejand oxidarea vitaminei C in organism si contribuind la absorbtia superioara a acesteia:

1. Un puternic antioxidant

Vitamina C este primul nutrient pe care organismul il epuizeaza in cazul fumatorilor, consumatorilor de alcool si al celor care sufera de obezitate. Conform studiilor, consumarea vitaminei C creste nivelul antioxidant al sangelui cu pana la 30%.

Fumul de tigara stimuleaza productia de radicali liberi in organism, cauzand imbatranire tegumentara prematura, boli de inima si chiar cancer.

Studiile au demonstrat ca necesarul de vitamina C al fumatorilor si al celor expusi fumului de tigara este cu 35 mg mai mult decat cel al nefumatorilor.

2. Incetineste imbatranirea tegumentara

In lipsa vitaminei C, productia de colagen incetineste, facand pielea mai sensibila la riduri si vanatai. Imbatranirea epiteliala este accelerata si de factori precum expunerea excesiva la soare, fumat, mediu poluant si stres.

De asemenea, studiile au confirmat ca administrarea de vitamina C creste productia de colagen, amelioreaza petele intunecate si poate scurta timpul de vindecare al ranilor.

3. Protejeaza sistemul cardio-vascular

Vitamina C contribuie la dilatarea vaselor de sange si previne afectiuni precum angina pectorala, atacul de cord, accidentul vascular cerebral si tensiunea arteriala.

Numeroase studii efectuate pe adultii cu tensiune arteriala ridicata au constatat ca suplimentele de vitamina C au redus presiunea arteriala sistolica cu 4,85 mmHg si tensiunea arteriala diastolica cu 1,67 mmHg, in medie.

4. Imbunatateste absorbtia fierului

Cercetarile au dovedit ca suplimentarea cu doar 100mg de vitamina C ajuta la imbunatatirea absorbtiei cu 67% a fierului din dieta, util mai ales pentru persoanele care evita carnea, o sursa majora de fier.

5. Lupta cu infectiile

Studiile au demonstrat ca Vitamina C reduce severitatea racelii si timpul de recuperare cu 8% la adulti si 14% la copii, prin producerea de globule albe, limfocite si fagocite, care protejeaza organismul impotriva infectiilor.

6. Protejeaza sistemul nervos

S-a dovedit ca aportul ridicat de vitamina C are un efect protector asupra cognitiei si memoriei.

Un studiu recent a demonstrat ca vitamina C ajuta la sinteza hormonilor stresului, cum ar fi adrenalina si noradrenalina.

8. Protejeaza impotriva afectiunilor oculare si gingivare

Vitamina C reduce riscul de boli oculare precum cataracta si degenerarea maculara afectata de varsta, dar si sangerarile gingivale.

Acerola C 500 mg + bioflavonoide de la Cosmo Pharm este recomandata:

– pentru efectul anti-aging, antioxidant, lupta cu imbatranirea prematura, diabet, cancer;
– in imunitate scazuta, boli infectioase, viroze respiratorii, raceli, gripe, alergii, astm;
– in afectiuni ale ochilor si ale gingiilor;
– in boli cardiovasculare;
– in depresie, anxietate, astenie, oboseala cronica, apatie;
– in crestere si dezvoltare deficitara.

Sursa: ziare.com

Facebook Comments