Cocteilul exploziv format din tineri privaţi de şcoală şi „prădători” închişi în case din cauza pandemiei a dus la escaladarea abuzurilor sexuale online având ca victime copii, în întreaga lume, avertizează organizaţii neguvernamentale şi reprezentanţi ai poliţiei, notează miercuri AFP.
Un mare număr de pedo-infractori au profitat de restricţiile impuse pentru a limita răspândirea noului coronavirus pentru a intra în contact cu minori, în special în ţări în curs de dezvoltare ca Filipine sau Indonezia dar nu numai, prin intermediul reţelelor sociale, al site-urilor de jocuri online sau pe „dark web”.
În Australia, poliţia federală a primit peste 21.000 de semnalări de abuzuri sexuale asupra unor copii, unii chiar mai mici de un an, în perioada iunie 2019-iunie 2020, ceea ce înseamnă cu 7000 mai mult decât în anul precedent.
„Unele site-uri de dark web s-au blocat pentru că nu au făcut faţă traficului”, a remarcat Paula Hudson, anchetatoare a poliţiei federale australiene.
Poliţia atribuie acest „trafic incredibil” în mod direct faptului că infractorii pedofili şi copiii petrec mai mult timp în case, închiderea şcolilor lăsându-i pe tineri singuri, a subliniat Hudson.
„Lockdown-urile legate de COVID-19 au creat un cocteil exploziv propice răspândirii exploatării sexuale a copiilor online”, a constatat, la Manilla, John Tanagho, reprezentant al ONG-ului International Justice Mission (IJM), care combate traficul sexual.
Guvernul filipinez a înregistrat o creştere cu 260% a semnalărilor de conţinuturi legate de abuzuri asupra copiilor din martie până în mai a.c., perioadă în care în ţară se aplicau restricţii drastice anti-pandemie, a indicat UNICEF.
Anchetatorii au descoperit chiar „forumuri specifice consacrate discutării oportunităţilor create de COVID”. Unul din aceste forumuri avea peste 1000 de membri, a notat Paula Hudson.
Pe de altă parte, în unele ţări în curs de dezvoltare unde familiile blocate în case au rămas fără locuri de muncă şi venituri, copiii sunt exploataţi uneori de propriii părinţi, care difuzează imagini în direct pentru prădători din ţările bogate, uneori cu un simplu smartphone.
„Abuzurile sunt la comandă, sunt plătite şi consumate în direct de infractori din toată lumea, care nici nu trebuie să se mai deplaseze din confortul casei”, a mai spus John Tanagho.
În medie, aceşti copii sunt abuzaţi timp de doi ani, până să fie salvaţi, şi chiar dacă există o intervenţie din exterior, traumatismul continuă.
Copiii victime ale unor astfel de abuzuri sunt frecvent în stare de alertă, suferă de probleme de somn, de concentrare sau nu-şi pot controla sentimentele.
În Indonezia, devenită teren propice abuzurilor sexuale asupra copiilor, la fel ca Filipinele, circa 20% dintre tineri au afirmat că au observat comportamente online specifice prădătorilor sexuali, a relevat o anchetă a reţelei Ecpat, care luptă împotriva exploatării sexuale a minorilor.
Poliţia din Java occidentală a descoperit astfel recent un grup pe aplicaţia de mesagerie Line care propunea „show-uri nud” în direct cu minori. Astfel, o fată de 14 ani a fost convinsă să facă striptease online, în timp ce părinţii ei credeau că-şi face lecţiile în cameră. Numărul membrilor grupului s-a triplat, ajungând la 600 în timpul pandemiei.
„Părinţii trebuie să fie şi mai atenţi la activităţile online ale copiilor lor, pentru că în câteva minute pot deveni victime sau autori de infracţiuni pe internet”, a avertizat comisarul de poliţie indonezian Teuku Rasya Khadafi.
Pedofilii folosesc şi platformele de jocuri online, a atenţionat Glen Hulley, fost poliţist australian care lucrează acum pentru ONG-ul Project Karma.
„Am văzut cel mai frecvent în timpul lockdown-ului infractori care încercau să ia legătura cu copii în aplicaţii populare în rândul tinerilor, cum sunt platformele de jocuri cu mesagerie integrată”, a spus Hulley.
Uneori astfel de criminali se dau drept influenceri celebri sau staruri ca Justin Bieber.
Copiii abuzaţi nu provin doar din ţări în curs de dezvoltare. La începutul lui noiembrie, poliţia australiană a anunţat că a arestat 14 bărbaţi suspectaţi de producerea şi distribuirea de conţinuturi cu abuzuri sexuale şi a identificat 46 de victime, dintre care 16 provenind de la o singură grădiniţă din Australia.
Această tendinţă documentată în zona Asia-Pacific se verifică în multe ţări din lume, a atras atenţia Interpol în septembrie.
În Germania, anchetatorii au indicat în iunie că au identificat circa 30.000 de suspecţi în legătură cu o reţea de pedofilie „foarte alarmantă”.
Pe măsură ce activităţile pedofililor se transferă online, poliţia depune eforturi să ţină pasul şi şi-a intensificat cooperarea internaţională. „Cu cât extindem anchetele, cu atât progresăm mai mult şi descoperim pedo-infractori”, a conchis Paula Hudson.
Mai puţin optimist, John Tanago a subliniat că este vorba de o „problemă enormă şi globală şi nu vedem decât vârful aisbergului”. Potrivit lui, este nevoie de implicarea companiilor de tehnologie care să dezvolte instrumente pentru detectarea streamingului de abuzuri sexuale.
Sursa: agerpres.ro