Acordul de înfrăţire dintre Arad şi districtul Tübingen (Germania) a fost semnat vineri, 20 iulie, la sediul Consiliului Districtului Tübingen, în prezența unui număr de peste 350 de invitați. Parteneriatul a fost semnat de preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, şi președintele Districtului Tübingen, Joachim Walter.
La finalul ceremoniei, cei 350 de participanți au ascultat în picioare imnul României și al Germaniei, într-un moment istoric – o premieră absolută, care apropie cele două ţări!
„Districtul Tübingen a căutat un partener în Europa de Est și a găsit Aradul, datorită colaborării dintre Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Universitatea de Științe Aplicate din Rottenburg. Am întâlnit aici foarte mulți români, unii chiar în elita locală, susținători entuziaști ai înfrățirii dintre Arad și Tübingen. În cadrul întâlnirii am reiterat ideea pe care am discutat-o și la Arad cu președintele Joachim Walter: această relație nu trebuie să fie scriptică! Muncim și la Arad, și la Tübingen, ca un număr cât mai mare de persoane din cele două comunități să beneficieze de acest important parteneriat!”, a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
În cadrul deplasării la Tübingen, delegaţia arădeană, compusă din preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, directorul Direcţiei de Comunicare şi Strategii a CJA, dr. Andrei Ando, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, dr. Mircea Onel, consilierii Laura Mariş şi Dan Codre, prof. dr. univ. Rodica Biriş, şeful de cabinet al rectorului UVVG, Loredana Ţica şi coordonatorul programelor ERASMUS la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, Dariana Morena Savici, a stabilit legături importante în domeniul sănătăţii, al educaţiei şi al culturii.
„Am avut șansa să cunoaştem mai bine sistemul de sănătate publică german. Am fost primiţi de directorul unuia dintre cele mai importante spitale europene, Spitalul Clinic Universitar din Tübingen, prof. dr. Bamberg. Spitalul are o cifră de afaceri de peste 800 de milioane de euro anual, una dintre cele mai mari în Europa! Ce îmi doresc să importăm la Arad de la Spitalul din Tübingen nu costă însă, bani. Este vorba de mottoul cu care operează acest spital: „Competență, cu suflet”. Îmi doresc la Arad cadre medicale care înainte de orice să respecte pacienții și să își facă treaba cu suflet, de la infirmiere la medicii cei mai importanți. Administrația să investească bani în modernizare, cadrele medicale să investească în umanism și profesionalizare”, a subliniat preşedintele Iustin Cionca.
De asemenea, preşedintele CJA l-a invitat la Arad pe Reiner Thede, administratorul uneia dintre cele mai importante companii din domeniul medical din Germania, pentru o diagnosticare a situației sistemului medical și evaluarea următoarelor investiții în aparatură modernă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, l-a invitat pe dl. Thede să susțină la Arad o conferință despre marketingul internațional.
Delegaţia arădeană a vizitat și Universitatea de Științe Aplicate din Rottenburg, condusă de rectorul Bastian Kaiser. „Este cea mai mică universitate din Germania, cu 1100 de studenți, dar are un buget de 13 milioane de euro și este foarte conectată la piața forței de muncă. Studenții trebuie să aibă obligatoriu șase luni de practică în timpul facultății, iar o treime dintre cadrele didactice sunt practicieni specialiști în domeniile lor de activitate. Este un sistem de viitor pentru România, unde sentimentul meu este că se pune accent mult prea mare pe cursurile teoretice – unele dintre ele fără corespondent în economia reală, și mult prea mic pe instruirea practică”, a declarat preşedintele Iustin Cionca.
Bastian Kaiser este Doctor Honoris Causa al Universităţii „Vasile Goldiş” Arad, iar relația sa cu universitatea arădeană a facilitat înfrățirea dintre Tübingen și Arad.
Delegaţia arădeană a fost primită și de rectorul Universității din Tübingen și de directorul Institutului de Cercetare a Șvabilor Dunăreni.„Am discutat ca Aradul să fie inclus mai frecvent în proiectele lor culturale și academice. Asta nu depinde însă atât de ei, cât mai ales de noi. Un prim contact îl vom avea în luna septembrie, urmând ca apoi relația să se dezvolte la nivelul instituțiilor de cultură (muzeul, din partea noastră) și a mediului academic”.
În cadrul deplasării a fost vizitată inclusiv o companie germană care are deschisă o fabrică la Lipova, încă din anii 1990. „Am vizitat cartierul general al firmei-mamă, la Gomaringen, și am fost mândru să aflu cât sunt de mulțumiți nemții de angajații din județul nostru! I-am propus primarului din Gomaringen o înfrățire în judeţul Arad și am fost bucuros pentru receptivitatea sa”, a conchis preşedintele Iustin Cionca.
Parteneriatul dintre Arad şi Tübingen vizează, printre altele, dezvoltarea relaţiilor în domeniile administrației și educaţieii, schimburile culturale, formarea și perfecționarea tinerilor, facilitarea schimburilor între agenții economici și schimburi pe teme sociale și de sănătate publică.