Un miliard de lei pentru primari, înainte de alegeri

by Andreea Radu

Guvernul a elaborat un act normativ care permite primăriilor să acceseze împrumuturi necesare finalizării proiectelor din fonduri europene pe care nu mai au bani să le finanțeze, în limita valorii de un miliard de lei.
Un proiect de Ordonanță de Urgență, pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor, explică urgența spunând că inițiativa este necesară ca urmare a „solicitărilor formulate de unele unități administrativ-teritoriale care se confruntă cu o lipsă acută de fonduri datorată resurselor insuficiente ale bugetului local”, ceea ce împiedică alocarea unor sume de bani pentru asigurarea cheltuielilor neeligibile aferente proiectelor care au beneficiat de fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, declarate nefinalizate, nefuncționale sau etapizate.
În lipsa fondurilor pentru continuarea proiectelor europene, primăriile riscă să fie obligate să dea banii înapoi. „În situaţia în care proiectele/operaţiunile nefinalizate și nefuncționale nu sunt implementate integral şi nu sunt operaţionalizate până la data de 31 decembrie 2025, în condiţiile asumate de beneficiari prin actele adiţionale încheiate în baza prevederilor alin. (3), autoritatea de management decide încetarea contractelor de finanţare, precum şi restituirea de către beneficiari a sumelor primite din fonduri externe nerambursabile, împreună cu cofinanţarea de la bugetul de stat şi plata eventualelor dobânzi şi penalităţi”, conform expunerii de motive.
„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, unităţile administrativ-teritoriale, cu excepţia municipiilor reşedinţă de judeţ şi a sectoarelor municipiului Bucureşti, pot solicita, inclusiv pentru instituţiile publice finanţate integral din bugetul local şi pentru asociaţiile de dezvoltare intercomunitară din care fac parte, proporţional cu obligaţiile care îi revin, de la Ministerul Finanţelor, până cel târziu la data de 15 februarie 2025, contractarea în anii 2024- 2025 a unor împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 1.000.000 mii lei”.

S-au scumpit materialele de construcții

Ministrul Finanțelor a explicat că primăriile vor putea astfel să suporte și creșterea prețurilor la materialele de construcții. „Vom prelungi mecanismul prin care alocăm împrumuturi din venituri din privatizare pentru cheltuielile neeligibile şi cofinanţări, în limita sumei de 1 miliard lei, pentru finalizarea proiectelor cu finanţare europeană din 2014 – 2020. Am publicat în transparenţă un proiect de act normativ în acest sens, care sper să se aprobe cât mai repede. Astfel, primarii vor putea duce la bun sfârşit proiectele nefinalizate şi vor putea face funcţionale proiectele nefuncţionale, din perspectiva regulamentelor europene. De asemenea, îi sprijinim să suporte costurile legate de ajustările de preţ (creşterile preţurilor la materialele de construcţii) aferente cheltuielilor neeligibile, prin posibilitatea realizării acestor împrumuturi din Trezorerie, în completarea OUG 64/2022 pe care am iniţiat-o în Guvernul Ciucă, fiind la acea vreme la MIPE”.

Împrumuturile se acordă în următoarele condiţii:

a) dobândă: ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, la care se adaugă o marjă în funcţie de scadenţa împrumuturilor, rata dobânzii rezultată rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului. Marja se stabileşte astfel: 1 punct procentual pentru scadenţe de până la 3 ani inclusiv; 1,5 puncte procentuale pentru scadenţe între 3 şi 5 ani inclusiv;

b) perioadă de rambursare: 1 – 5 ani, cu posibilitatea rambursării anticipate, parţial sau integral;

c) limita de îndatorare: exceptat de la prevederile art. 63 alin. (4) şi (4^1) din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare;

d) plafoane de contractare/tragere: exceptat;

e) valoarea maximă ce poate fi autorizată pentru o unitate administrativ-teritorială este: nelimitat pentru comune; nelimitat pentru oraşe; 20.000 mii lei pentru municipii; 35.000 mii lei pentru judeţe, scrie stiripesurse.ro.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate