În dimineața Duminicii a 23-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului alături de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului au poposit în mijlocul credincioșilor din Parohia Lipova, pentru a binecuvânta lucrările de reabilitare și consolidare a bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Lipova.
Clopotele noi ale bisericii au răsunat încă de dimineață, primind pe ierarhii bănățeni, după care Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan și a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, a oficialităților locale și centrale, precum și a numeroșilor credincioși. Din numerosul sobor au făcut parte și părinți slujitori de la Centrul Eparhial și de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad.
La Momentul potrivit Înatpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului a rostit cuvântul de învățătură în care a făcut o tâlcuire amănunțită a pericopei duminicale desprevindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor (Luca 8, 26-39).
Imediat după Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a mulțumit celor implicați în proiect pentru râvna deosebită arătată, fiind recompensați printr-o Diplomă de apreciere: dl. Mircea Jichici – fostul primar al orașului Lipova care a fost cel care a sprijinit încă de la început ideea și punerea în aplicare a acestui proiect, dl. Florin Pera – actualul primar al orașului Lipova, cu sprijinul căruia s-a desfășurat mare parte a proiectului și s-a reușit finalizarea lui, Pr. Neicu Alexandru împreună cu membrii consiliului parohial al Parohiei Lipova, care s-au ostenit în buna desfășurare a lucrărilor ce s-au făcut. De asemenea, pentru întreaga activitate desfășurată pentru implementarea și buna desfășurare a proiectului de reabilitare și conservare a bisericii din Lipova, Pr. Raul-Adrian Moț a primit din partea Chiriarhului arădean Distincția eparhială ,,Crucea Sfântul Ierarh Sava Brancovici”.
Preotul paroh a mulțumit, la final, tuturor celor care au contribuit ca această zi, binecuvântată de Dumnezeu, să poată fi trăită de toți cei prezenți și bucuria finalizării lucrărilor de reabilitare și consolidare ale bisericii să ajungă la sfârșit. Pentru toți cei care cu râvnă și răbdare au fost împreună lucrători pentru a scoate din nou la lumină această bijuterie arhitectonică și spirituală, care este biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Lipova, parohia a pregătit Diplome de Apreciere precum și câte o icoană reprezentând hramul bisericii drept mulțumire pentru efortul depus.
***
Lucrările au fost realizate în cadrul proiectului „Consolidare, restaurare, conservare biserică, amenajare incintă, restaurare și consolidare împrejmuire, realizare corp Anexa C2 și lumânărar C3, iluminat arhitectural ansamblu la biserica „Adormirea Maicii Domnului”, având o valoare totală de 21.230.170,40 lei, din care asistența financiară nerambursabilă de 98 % din valoarea totală eligibilă, în sumă de 19.018.478,35 lei, este asigurată prin Programul Operațional 2014-2020, Axa 5, Prioritatea de Investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, restul fiind asigurat de partenerul Parohiei din cadrul proiectului – Primăria Orașului Lipova.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Lipova este, poate, cel mai interesant monument de artă veche românească din Banat. Transformările pe care le-a suferit, în decursul timpului, indică etapele înregistrate de evoluția artei românești în această parte de țară. Elementele sale de arhitectură şi pictură constituie un fel de „compendium“ de istorie. A fost construită probabil în secolul al XII-lea, prima atestare documentară existând din secolul XIV, în stil bizantin, având o cupolă pe naos şi abside laterale de formă dreptunghiulară, un plan deosebit de „triconcul“ obișnuit. A fost, în mod sigur, pictată, din vechea pictură, datând din secolul al XV-lea, se mai păstrează două panouri în pronaos, înfățișându-i pe Sfinții Pahomie şi Teodosie, întemeietorii monahismului răsăritean, o dovadă că această biserică a fost inițial mănăstirească.
După pacea de la Passarowitz din 1718, Lipova a intrat sub stăpânirea austriacă. Biserica noastră, la rândul ei, va deveni „Biserica parohială“ pentru toți. Aceștia vor efectua o primă restaurare radicală a bisericii în anul 1732, iar câțiva ani mai târziu (1735-38) o vor înzestra cu un splendid covor de pictură murală, executată de o echipă de zugravi din Oltenia, proveniți din renumita „școală“ de la Hurezi, întemeiată de Constantin Brâncoveanu. Conform inscripției de pe peretele de nord, echipa era formată din Ion de la Hurezi, Nedelcu Popovici, Șerban Popovici şi Radu Popovici.
Spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, biserica ortodoxă română a suferit o transformare radicală, în urma căreia a dobândit o formă nouă, conformă stilului oficial al Imperiului Habsburgic – baroc. Edificiul a fost alungit mult spre răsărit, cupola a fost înlocuită de o boltă mult mai joasă, de tip baroc, iar pe fațada de apus s-a adăugat un turn terminat cu o „cădelniță”. În anul 1785, altarul a fost despărțit de naos printr-un iconostas lucrat de Ștefan Teneţchi, un pictor arădean de origine macedo-română.
O ultimă transformare s-a petrecut în anii 1928-1930 când biserica a primit forma pe care o are azi. Cu această ocazie, edificiul a fost reînălțat, dar în locul vechii cupole s-a aplicat o boltă semicirculară, iar pe cele două ziduri de nord şi sud s-au construit două galerii paralele, cu scopul de a mări capacitatea interioară a bisericii.
În cadrul proiectului de reabilitare și consolidare a bisericii, început în anul 2019 s-a realizat consolidarea, restaurarea și conservarea bisericii, a frescei interioare și exterioare, a componentelor artistice din lemn; refacerea instalațiilor electrice, sanitare și realizarea unui sistem adecvat de încălzire; realizarea unui sistem de iluminat arhitectural și ambiental pentru punerea în valoare a monumentului și refacerea sistemului paratrăsnet; construirea unui corp care să preia funcțiunile de cameră tehnică pentru centrala de preparare a agentului termic, grupuri sanitare, inclusiv pentru persoanele cu handicap; instalarea de facilități pentru persoanele cu dizabilități în corpuri de clădire reabilitate; digitalizarea obiectivului de patrimoniu.
Sursa: arhiepiscopiaaradului.ro