Mihai Fifor: România trebuie să devină în 10 ani unul dintre hub-urile tehnologice și industriale din Europa

by Adrian Pavel

Scopul acestui program este de a stimula investițiile în zonele industriale astfel încât să se producă cât mai mult la noi în țară din ceea ce avem nevoie și să exportăm mai mult din ceea ce producem. Să avem o dezvoltare sănătoasă bazată pe producție! Este un proiect de țară asumat de premierul Marcel Ciolacu.
Geneza și mai ales conținutul Planului Național pentru Marea Industrie arată încă o dată că premierul Marcel Ciolacu are capacitatea de a uni și de a lucra în beneficiul tuturor românilor. Face astfel o netă diferență față de contracandidații săi la președinția României.
Reindustrializarea țării este o prioritate descrisă clar în programul de guvernare al PSD încă de anul trecut (detalii la pagina 5, în capitolul „Marile politici publice ale guvernării”).
În mod firesc, premierul Ciolacu a dispus viceprim-ministrului Marian Neacșu să preia coordonarea conceperii unui pachet de măsuri corespunzătoare la nivelul ministerelor Finanțelor și Economiei. Ieri a fost prezentat și aprobat în ședința Coaliției, iar astăzi a fost promovat de Guvern.

Ce înseamnă Planul Național pentru Marea Industrie?
Înseamnă sprijin, prin scheme de ajutor de stat, în valoare totală de aproape 2 miliarde de euro (nu 3 miliarde de euro, cum prost a înțeles PNL) care să determine ori să completeze mari investiții industriale. Astfel:
500 de milioane de euro – ajutor de stat – vor susține investiții strategice în industria prelucrătoare; în același timp vor fi acordate facilități fiscale pentru investiții de peste 150 milioane de euro. Vor fi create locuri de muncă în regiunile cu un nivel sub media națională (PIB/locuitor).
Un miliard de euro – schemă de ajutor de stat –  se alocă marii industrii pentru decarbonizarea proceselor de producție și eficiență energetică. Un număr estimat de 30 de companii din metalurgie și industria chimică vor primi un sprijin de până la 100 de milioane de euro per beneficiar. Finanțarea se realizează majoritar din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente României, iar investiția trebuie menținută 5 ani de la data finalizării acesteia.
250 de milioane de euro vor susține investițiile în producția de materii prime industriale (țevi, profile, bare, aluminiu, cupru etc.).
Toate aceste măsuri ale Planului Național pentru Marea Industrie sunt conforme cu propunerile din Planul Draghi pentru creșterea competitivității industriale a economiei europene.
Înseamnă creșterea producției industriale și a PIB prin investiții, reducerea deficitului balanței comerciale, crearea de noi locuri de muncă bine plătite precum și decarbonizarea proceselor de producție și creșterea eficienței energetice.
Avem nevoie de oțel românesc, de alte materiale de construcție pentru a construi autostrăzi și locuințe cu produse românești. Astfel, a treia componentă majoră o reprezintă Planul de 250 de milioane de euro pe an pentru companiile care fac investiții în producția de materii prime industriale.
România trebuie să devină în 10 ani unul dintre hub-urile tehnologice și industriale din Europa. Și putem facem asta readucând la viață marile uzine de metalurgie, siderurgie și petrochimie cu ajutorul capitalului privat
Trebuie să investim masiv în industria chimică ca să producem în țară îngrășăminte agricole și să scutim 3 miliarde de euro anual din importuri. În paralel, trebuie să ne asigurăm că, indiferent de crizele care vor veni, România va avea mâncare sănătoasă și la prețuri accesibile pentru toți românii. Vom continua să dezvoltăm fabricile de procesare românești și vom crește subvențiile pentru fermierii noștri.
Iar o altă mare direcție strategică este creșterea în continuare a alocărilor pentru toate programele de finanțare a IMM-urilor. În paralel, punem la punct un sistem prin care firmele exportatoare să fie susținute prin bonificații fiscale.
Toate acestea nu se pot realiza fără un parteneriat autentic între stat și mediul privat. Aceasta este partea esențială a oricărui plan de creștere. De aceea, vin să vă propun să deveniți unul dintre pilonii esențiali ai acestui Parteneriat pentru Viitorul unei Economii Puternice a României!

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate