Un club de astronomie din Arad organizează observaţii gratuite pentru cei care vor să vadă cometa Tsuchinshan-ATLAS

by Andreea Radu

Un club de astronomie din Arad organizează, începând de miercuri seară, observaţii gratuite pentru publicul care doreşte să vadă cometa Tsuchinshan-ATLAS, în acest scop fiind instalat un telescop la marginea oraşului, în zona Lacului Măltăreţ, unde poluarea luminoasă este minimă.
Coordonatorul Astroclub Galaxis Arad, Armand Popa, a declarat, pentru AGERPRES, că miercuri seara, de la ora 19,45, cei care doresc să vadă cometa prin telescop sunt invitaţi la Lacul Măltăreţ, din zona Pădurii Ceala, iar vizionări vor fi organizate şi în următoarele seri, până în weekend, dacă cerul va fi senin.
„Ceea ce face această cometă specială este că a devenit destul de luminoasă ca să poată fi observată şi cu ochiul liber. Astfel, o cometă care devine vizibilă cu ochiul liber devine o cometă faimoasă, fotografiată, observată, iar noi chiar îndemnăm lumea să o observe pentru că este posibil să fie o ocazie unică în viaţă”, a spus Armand Popa.
În afară de observaţii, arădenii prezenţi vor primi informaţii despre cometa care trece pe lângă Pământ o dată la 80.000 de ani, dar şi despre alte fenomene astronomice.
Clubul le recomandă curioşilor care dau curs invitaţiei să se îmbrace corespunzător, după apus temperaturile fiind scăzute, mai ales în afara oraşului.
Cometa Tsuchinshan-ATLAS se poate vedea slab şi cu ochiul liber, seara la apus, dar se vede mai bine cu un binoclu sau telescop.
Corpul de rocă şi gheaţă a fost detectat abia în ianuarie 2023 de Observatorul Muntelui Purpuriu din China (Tsuchinshan), de la care provine prima jumătate a numelui. Cea de-a doua jumătate provine de la telescopul din programul sud-african ATLAS, care i-a confirmat existenţa.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate