Majoritatea angajaților de la stat sunt persoane cu vârste între 45 și 65 de ani

by Adrian Pavel

Românii vor să lucreze în sistemul de stat, însă tinerii ar alege mai degrabă companiile private. Tot la stat merg, de exemplu, cei care au un master finalizat.
Patru din 10 români preferă să lucreze în sectorul public, iar majoritatea angajaților de la stat sunt persoane cu vârste între 45 și 65 de ani – aceasta este concluzia unui studiu realizat de Centrul de Formare APSAP.
Potrivit cercetării, în timp ce aproximativ 60% dintre români aleg sectorul privat, unde salariile sunt considerate mai atractive, aproape 40% preferă siguranța și stabilitatea oferite de sectorul public.
Tinerii în schimb preferă companiile private – 82% dintre respondenții cu vârsta între 18 și 25 de ani sunt angajați în sectorul privat, unde câștigurile pot depăși 12.000 de lei pe lună. În contrast, 56% dintre cei care lucrează la stat au vârste cuprinse între 45 și 65 de ani.
Studiul arată că 76% dintre angajații care câștigă peste 12.000 de lei pe lună lucrează în companii private. În intervalele de salarii între 7.500 și 12.000 de lei, sectorul privat continuă să domine, chiar dacă diferențele față de sectorul public sunt mai mici.
Angajații din instituțiile de stat sunt mai interesați de actualizarea competențelor profesionale. În ultimii doi ani, peste 24% dintre aceștia au participat la cursuri de perfecționare, comparativ cu doar 19% în sectorul privat. În sectorul public, 51% dintre angajați au studii de masterat, față de 36% în sectorul privat.
În plus, angajații publici beneficiază mai des de finanțare din partea angajatorilor pentru cursuri de perfecționare, ceea ce reflectă o diferență semnificativă în susținerea dezvoltării profesionale între cele două sectoare.
Datele arată că tinerii sunt mai bine reprezentați în mediul privat, ceea ce contribuie la o mai mare dinamică și flexibilitate în acest domeniu. Totodată, în ambele sectoare, echilibrul dintre viața profesională și cea personală rămâne una dintre cele mai mari preocupări ale angajaților, scrie tvrinfo.ro.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate