Vados IFB Finwest Arad a defilat în Superliga de șah și este campioană națională pentru a treia oară! (FOTO)

by Dana B.

Cele mai bune zece echipe din țară s-au întrecut în perioada 27 septembrie – 6 octombrie, la Mamaia, în SuperLiga de șah, cu 24 de mari maeștri internaționali și 17 maești internaționali la start! Într-un meci extrem de important, în runda a opta, Vados IFB Finwest a câștigat cu un categoric 5,5 – 0,5 (!) cu una din rivalele la titlu, Universitatea de Vest Timișoara (UVT) și a câștigat încă de la finalul rundei al treilea titlu de campion național al clubului! Practic, arădenii și-au păstrat în stil mare titlul obținut anul trecut. A fost un meci important, pentru că în cazul unei eventuale înfrângeri, am fi avut egalitate de puncte între Vados, CSU ASE si UVT. Arădenii au fost extrem de conectați la miza partidei și au câștigat la un scor neverosimil în fața unei formații redutabile, care a terminat în final pe locul trei în clasament. Pentru Vados, Dieter Nisipeanu a făcut remiză la masa 3, iar cele cinci victorii au fost aduse de Mendonca, Chopra, Nanu, Ilinca si Magold. În celelalte meciuri, Vados a înregistrat victorii pe linie până în etapa a opta: 5-1 cu Phoenix Buzău, 5-1 cu Sparta Techirghiol, 5,5-0-5 cu Pionii Regelui Românești, 5-1 cu Smart Galați, medaliata cu bronz de anul trecut, 3,5-2,5 cu campioana din 2022 și vicecampioana de anul trecut, CSU ASE București, 4-2 cu CSM Baia Mare și 4,5-1,5 cu CSU Ploiești. Abia în ultimul meci al competiției de la malul mării, când aveau deja asigurat titlul național, arădenii au cedat cu 2-4 în fața celor de la Șah Club Oltenia Craiova. CSU ASE București este din nou vicecampioană, iar CS Universitatea de Vest Timișoara s-a ales cu bronzul. 

Cu doi indieni, ”brazilieni ai șahului”, Vados a câștigat opt din cele nouă meciuri

A fost un titlu meritat din plin, al doilea la rând după cel din 2023, echipa arădeană fiind pe primul loc din prima și până în ultima rundă! Aradul a avut un lot în care s-au îmbinat armonios tinerețea cu experiența: doi tineri jucători indieni, Leon Luke Mendonca și Aryan Chopra – porecliți de președintele Alin Câmpeanu ”brazilieni ai șahului”, doi mari maeștri experimentați aflați practic la a doua tinerețe, fostul campion european Dieter Nisipeanu (cu un joc spectaculos și o performanță superbă) și Ciprian Nanu (magistral în special în prima jumătate a turneului) și doi juniori de 14 si 15 ani, Felix Ilinca și Filip Magold, probabil viitori mari maeștri și în viitorul nu prea îndepărtat viitori componenți ai echipei olimpice. Maestrul Internațional David Alexandru, altădată piesă de bază a echipei, a fost în acest an în postură de rezervă, a intrat și a jucat foarte bine ori de câte ori echipa a avut nevoie de el.

Iată și performanțele individuale ale jucătorilor de la Vados, (în ordinea meselor):

1. GM Leon Luke Mendonca – 5,5 puncte/8 partide și medalie de argint pe masa 1

2. GM Aryan Chopra – 7,5/9 – aur pe masa 2

3. GM Dieter Nisipeanu – 6,5/8 – argint pe masa 3

4. GM Ciprian Nanu – 5,5/8 – bronz pe masa 4

5. FM Felix Ilinca – 6,5/8 – aur pe masa 5

6. FM Filip Magold – 5/8

7. IM Alexandru David – 3,5/4

8. Alin Câmpeanu – 0/1.

Campionii din Arad vor juca în Cupa Cluburilor Europene

Pe arădeni îi așteaptă în scurt timp o nouă provocare, Cupa Cluburilor Europene, competiția supremă pe echipe în șahul european, unde Vados IFB Finwest va participa și va juca în aceeași formulă de la Superligă, mai puțin Ciprian Nanu. Se aduc mulțumiri sponsorilor IFB Finwest (sponsor principal), Chess Events prin magazinuldesah.ro și partenerilor Centrul Municipal de Cultură și Centrul Cultural Județean Arad pentru sprijinul în realizarea acestei performanțe!

 

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate