Se scumpește uleiul. România are cea mai mică recoltă de floarea soarelui din ultimii 15 ani

by Florian Popa

43120934 – sunflower oil in the bottle moving on production line

România are cea mai mică producţie de floarea soarelui din ultimii 15 ani. Acesta este rezultatul unei secete care a pârjolit 2 milioane de hectare anul acesta, iar mii de fermierii au avut culturile complet distruse. Iar din cauza unei recolte mici vom avea parte de scumpiri. Deja în Portul Constanţa preţul a explodat, iar tona de floarea soarelui se vinde la 480 de dolari. Aceste creşteri se vor transfera şi la raft, direct în sticla de ulei, spun economiştii.
Seceta a afectat grav cultura de floarea soarelui anul acesta. O analiză făcută de cei de la la Strategie Grains arată că cele 27 de state europene vor avea o producţie totală de 8,9 milioane de tone, cu 10% mai puţin decât ce au reuşit să recolteze anul trecut. România şi Bulgaria sunt însă ţările care au fost cele mai afectate, unde recolta este cea mai mică din ultimii 15 ani.
Iar procesul de scumpire va continua până la raft, ceea ce înseamnă că prețul unei sticle de ulei va fi mai mare în perioada următoare.
Anul acesta seceta a distrus peste 2 milioane de hectare, iar cele mai afectate culturi au fost cele de porumb, floarea soarelui, gâru și rapiță, scrie antena3.ro.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate