Festival de teatru-circ la Arad, timp de o săptămână, cu artişti din Spania, Franţa şi România

by Adrian Pavel

Un festival de teatru-circ, un tip de spectacole cu tradiţii vechi în Franţa sau Spania, va avea loc în perioada 29 septembrie – 6 octombrie la Arad, cu participarea unor trupe din cele două ţări şi din România.
Hub Cultural „mARTA” Arad anunţă pe propriul site că spectacolele din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru-Circ se vor desfăşura la Casa Sindicatelor şi pe platoul din faţa clădirii, cu excepţia unei reprezentanţii, care va avea loc la Teatrul de Marionete.
„Circul contemporan sau teatrul-circ este un tip de spectacol ce are tradiţii vechi în Franţa, Italia, Belgia sau Spania, având rădăcini în comedia dell’arte şi dezvoltându-se în principal în jurul familiilor de clovni precum Colombaioni, Zavatta, Fratelinni etc. În ultimii ani au apărut foarte multe spectacole cu elemente de circ şi care se apropie mult de teatru, în relaţia actorilor cu obiectele, cu decorul, schimbând jocul grotesc al clovnului tradiţional, cu un tip de expresie realist, apropiat de maniera teatrului actual. Adeseori sunt folosite elemente de mare teatralitate precum păpuşile, marionetele, decoruri cu valenţe simbolice, artă digitală”, transmite www.hubmarta.ro.
Spectacolele sunt susţinute de artişti din Franţa, Spania şi România timp de o săptămână.
Organizatorii precizează că evenimentul programat în prima zi, în 29 septembrie de la ora 16,00 – „Aradul colorat – Petrecerea culorilor” – va fi reprogramat pentru ziua de 3 octombrie de la aceeaşi oră, din cauza condiţiilor meteo anunţate, având în vedere că ar fi trebuit să se desfăşoare în aer liber.
În 30 septembrie, de la ora 19,00, este programat spectacolul „The Y – feels like flying” (Compania Yldor – Barcelona), în 1 octombrie, de la ora 19,00 – „Cafune” (Cia Du’K’to – Insulele Baleare), în 2 octombrie, de la ora 19,00 – „A rienda Suelta” (Cia Du’K’to), în 3 octombrie, de la ora 19,00 – „Femeie, mai încet cu inteligenţa” (C4Company – Timişoara), în 4 octombrie, de la ora 19,00 – „Aigua” (Xa Teatre – Valencia), în 5 octombrie, de la 19,00 – „El Dorado” (Nicanor de Elia, Toulouse), în 6 octombrie, de la ora 19,00 – „Shoes in the air” (Xa Teatre – Valencia), iar în aceeaşi zi, de la ora 16,00, mai este programat spectacolul „Povestea Culorilor”, la Teatrul de Marionete Arad (cu artişti ai Teatrului Municipal Baia Mare).
Organizat de Hub Cultural „mARTA”, Asociaţia Underground Festival şi Primăria Arad, Festivalul Internaţional de Teatru-Circ este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, scrie agerpres.ro.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate