Viceprimarul Ilie Cheșa: „Începe construcția autobuzului mARTA!“

by Andreea Radu

Prima replică a autobuzului etajat „Marta”, fabricat la Arad în urmă cu un secol, va circula cu turişti de anul viitor, licitaţia pentru realizarea şasiului fiind câştigată de o companie din Lipova, iar autovehiculul va fi unul electric.
Viceprimarul Aradului Ilie Cheşa a anunţat, miercuri, printr-o postare pe contul său de Facebook, că şasiul autobuzului electric va fi construit până la finalul acestui an.
„Dorim să realizăm o replică a autobuzului supraetajat Westinghouse-MARTA, fabricat în Arad, la începutul secolului XX. Autobuzul va circula în Arad pe trasee turistice şi va fi mândria arădenilor, dar şi bucuria celor care ne vor vizita oraşul! Consiliul Local Municipal Arad a aprobat proiectul propus de noi, iar săptămâna trecută s-a reuşit definitivarea procedurii de achiziţie publică pentru şasiul pe care va fi construit autobuzul şi pentru serviciile de cercetare şi proiectare. Firma câştigătoare este ROBAC INDUSTRIES din Lipova. Practic, s-a început reconstrucţia autobuzului. În acest proiect, HUB mARTA, împreună cu Primăria Arad îi are ca parteneri pe Universitatea Aurel Vlaicu, prin Facultăţile de Inginerie şi de Design, firma LEONI, ONG-ul investitorilor germani din Arad – Asociaţia Germano-Română DRW, precum şi alţi investitori din Arad”, a transmis viceprimarul.
El a adăugat, pentru AGERPRES, că vor fi construite două autobuze electrice replici ale modelului ce se fabrica la Arad în urmă cu un secol, iar primul autovehicul va circula cu turişti din 2025.
În 30 ianuarie, managerul HUB Cultural „mARTA” Arad, Ovidiu Balint, declarase pentru AGERPRES că modelul de autobuz supraetajat era produs la prima fabrică de automobile şi motoare de pe actualul teritoriu al României, respectiv Westinghouse – MARTA. El spunea că o replică va fi construită cu ajutorul industriei automotive din judeţ.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate