O nouă taxă pentru români chiar din luna octombrie

by Adrian Pavel

Începând cu 1 octombrie 2024, furnizorii de energie electrică din România vor începe să factureze tuturor consumatorilor, atât casnici, cât și noncasnici, o nouă taxă. Această contribuție, denumită „contribuție CfD”, este destinată finanțării unui mecanism de sprijin pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon, iar valoarea sa este stabilită la 0,000128 lei/kWh plus TVA, ceea ce va reprezenta un cost suplimentar de aproximativ 4,5 bani pe lună pentru o gospodărie cu un consum lunar de 300 kWh.
Pe durata în care este în vigoare plafonarea prețurilor finale la energie, care se aplică până la 1 aprilie 2025, „furnizorii vor fi cei care o vor achita și nu o vor putea transfera clienților.” Acest aspect a generat nemulțumiri în rândul furnizorilor, care au solicitat modificări legislative pentru a permite ajustarea prețului final plafonat, arată Profit.ro.
Contribuția CfD a fost introdusă printr-o hotărâre de guvern adoptată în aprilie și este parte dintr-o schemă de subvenționare a investițiilor în unități de producție de energie regenerabilă.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate