Rudele lui Ceauşescu cer în instanță reluarea procesului dictatorului

by Florian Popa

Ginerele și un nepot al soților Ceaușescu, executați pe 25 decembrie 1988 în Târgoviște, au cerut reluarea procesului, iar Curtea Militară de Apel a declinat dosarul, miercuri, spre Curtea de Apel, conform stiripesurse.ro.
După ce au fugit cu elicopterul de pe clădirea Comitetului Central al PCR, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați pe 25 decembrie 1989 de un Tribunal Militar Excepțional care i-au condamnat pe cei doi la pedeapsa cu moartea după un proces care a durat aproximativ o oră și jumătate. Cuplul dictatorial a fost găsit vinovat pentru genocid, subminarea puterii de stat și a economiei naționale și au fost executați câteva minute mai târziu după pronunțarea sentinței, împreună, în curtea garnizoanei din Târgoviște.
Ginerele soților Ceaușescu și un un nepot al acestora au cerut reluarea procesului spunând că verdictul a fost ilegal deoarece a fost luat fără probe, actele de constituire ale Tribunalului Militar Extraordinar și ale plutonului de execuție nu au fost publicate în Monitorul Oficial, iar soții Ceaușescu nu au avut drept de apel.
Miza din spatele acestui proces ar fi dobândirea bunurilor familiei Ceaușescu, explică istoricul Alexandru Groza, pentru TVRInfo. Lucru admis în parte chiar de Mircea Oprean, ginerele lui Ceaușescu. „Mai am tablouri, tablouri chiar valoroase, pe care procuratura a zis că alea sunt din infracțiune. Alea pe care mi le-a dat nu sunt din infracțiune. Nu știu cum și-a dat seama”, a declarat Oprean.
„E vorba de un motiv pecuniar. Necesitatea de a reintra în posesia bunurilor avute de familia Ceaușescu la momentul din 1989”, a explicat Alexandru Groza, istoric, directorul Muzeul Ororilor Comunismului.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate