Polonia spune că nu este nevoie să solicite ajutor UE pentru inundații

by Florian Popa

Foto: euractiv.com

Premierul polonez Donald Tusk a declarat marți că serviciile de urgență poloneze sunt pe deplin echipate și bine pregătite pentru a face față crizei actuale a inundațiilor, adăugând că nu este nevoie să se solicite activarea imediată a mecanismului de protecție civilă al UE.
În ultimele câteva zile, ploile torențiale au afectat grav țările din Europa Centrală și de Est, inclusiv Polonia, Cehia, Slovacia, Austria și România.
Luni, cancelarul german Olaf Scholz (SPD, S&D) a oferit asistență partenerilor UE prin intermediul mecanismului de urgență al UE ca răspuns la inundații, dar a declarat că nu au fost înregistrate încă cereri de asistență.
Cu ocazia unei vizite în regiunile afectate de inundații, Tusk a declarat că Polonia ar putea beneficia de asistență din partea UE sub formă de echipamente sau persoane, cum ar fi echipe medicale de salvare, în cadrul mecanismului UE. Cu toate acestea, pentru moment, nu este necesar să se solicite echipamente din cadrul acestui mecanism, a subliniat el.
Înființat în 2001, mecanismul urmărește să consolideze cooperarea în domeniul protecției civile între țările UE și 10 țări participante pentru a îmbunătăți prevenirea, pregătirea și reacția la dezastre. Acesta permite mobilizarea în scurt timp, la cererea oricărei țări, a unor echipe și echipamente specializate, cum ar fi avioane de stingere a incendiilor, echipe de căutare și salvare și echipe medicale.
Luni, Tusk a declarat că va purta discuții cu omologii săi din Cehia, Slovacia, Austria și posibil România cu privire la o cerere comună de ajutor din partea UE.
„Vreau ca țările noastre să rămână în contact strâns, deoarece vom solicita împreună UE să ofere ajutor financiar pentru pagubele cauzate de inundații”, a declarat el reporterilor, fără a preciza ce fel de ajutor așteaptă Varșovia de la Bruxelles.

UE va contribui la ajutorarea victimelor inundațiilor

În schimb, Polonia ar putea beneficia de un fond în valoare de peste 1,5 miliarde de euro care a fost creat pentru țările afectate pentru a face față pagubelor provocate de inundații, a anunțat Tusk la conferința de presă de la Wrocław, un oraș amenințat de inundații.
„Va fi vorba despre un fond UE ad hoc de peste 1,5 miliarde de euro, nu doar pentru Polonia, pe care îl vom putea folosi, dar numai după evaluarea pierderilor reale”, a declarat el, citat de Agenția de presă poloneză (PAP).
Euractiv înțelege că banii menționați de Tusk vor proveni din Fondul de solidaritate al UE (FSUE), care ajută statele membre ale UE și țările în curs de aderare în urma unor dezastre naturale majore și, din 2020, a unor urgențe sanitare majore.
Fondul a fost creat ca răspuns la inundațiile grave din Europa Centrală din vara anului 2002. De atunci, acesta a devenit unul dintre principalele instrumente ale UE pentru reconstrucția postdezastru și o expresie a solidarității UE.
Tusk a declarat că ar putea-o invita pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (CDU, PPE), să viziteze Polonia pentru a vedea la fața locului amploarea inundațiilor și pagubele rezultate, scrie euractiv.com.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate