Firmele rusești au tot mai mari probleme să achite facturile Chinei

by Andreea Radu

Companiile ruseşti se confruntă cu întârzieri tot mai mari şi costuri în creştere pentru plăţile către partenerii comerciali din China, lăsând în suspensie tranzacţii în valoare de zeci de miliarde de yuani, au declarat pentru Reuters surse ruse care cunosc situația. Companiile şi oficialii ruşi de câteva luni au semnalat întârzieri în tranzacţii după ce băncile chineze au înăsprit conformitatea în urma ameninţărilor occidentale cu sancţiuni secundare pentru relaţiile cu Rusia. Sursele au spus că problema s-a intensificat în această lună.
Băncile de stat chineze închid tranzacţiile cu Rusia ”în masă” şi sunt reţinute plăţi în valoare de miliarde de yuani, a declarat pentru Reuters o sursă apropiată guvernului, care a vorbit sub rezerva anonimatului. China este cel mai mare partener comercial al Rusiei, reprezentând o treime din comerţul exterior al Rusiei anul trecut şi furnizând articole precum echipamente industriale vitale şi bunuri de larg consum care ajută Rusia să înfrunte sancţiunile occidentale.
De asemenea, oferă o piaţă profitabilă pentru multe exporturi ruseşti pe care se bazează China, de la petrol şi gaze până la produse agricole.
După ce Trezoreria SUA a ameninţat în iunie cu sancţiuni secundare asupra băncilor din China şi din alte ţări pentru că au tratat cu Rusia, băncile chineze au început să adopte o poziţie foarte strictă cu privire la tranzacţii, a declarat o sursă de la una dintre cele mai importante platforme de comerţ electronic din Rusia. Vinde o mare varietate de bunuri de larg consum importate din China.
„În acel moment, toate plăţile transfrontaliere către China s-au oprit. Am găsit soluţii, dar a durat aproximativ trei săptămâni, ceea ce este un timp foarte lung, volumele comerciale au scăzut drastic în acel timp”, a spus sursa.
O soluţie funcţională a fost să cumpere aur, să îl mute în Hong Kong şi să îl vândă acolo, depunând numerar într-un cont bancar local, a spus persoana.
Surse au declarat pentru Reuters că unele companii ruseşti au folosit lanţuri de intermediari din ţări terţe pentru a-şi gestiona tranzacţiile şi a evita verificările de conformitate efectuate de băncile chineze. Ca urmare, costurile de procesare a tranzacţiilor au crescut până la 6% din plăţile tranzacţiilor, de la aproape la zero înainte, au spus aceştia. Sursele au vorbit sub rezerva anonimatului din cauza sensibilităţii subiectului.
Kremlinul a recunoscut problema, dar a spus că cooperarea economică este importantă pentru ambele ţări şi că vor fi găsite soluţii, scrie hotnews.ro. ”Cu astfel de volume şi într-un mediu atât de neprietenos, este imposibil de evitat unele situaţii problematice. Cu toate acestea, spiritul cu adevărat de parteneriat al relaţiilor noastre ne permite să discutăm şi să rezolvăm constructiv problemele actuale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Tranzacţiile cu China nu reprezintă totuşi o preocupare gravă pentru conducerea de vârf a Rusiei, deoarece plăţile în domenii prioritare continuă să decurgă fără probleme şi există voinţă politică din ambele părţi, a declarat pentru Reuters o sursă bancară.
Exportatorii ruşi nu au întâmpinat dificultăţi în a primi plăţi pentru mărfurile pe care China le importă, cum ar fi petrolul sau cerealele, a declarat pentru Reuters o altă sursă apropiată guvernului rus.
Comerţul bilateral dintre Rusia şi China a crescut cu 1,6%, până la 137 de miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2024, potrivit datelor vamale oficiale ale Chinei, după ce a atins un record de 240 de miliarde de dolari în 2023.

Facebook Comments