Peste o sută de incendii de vegetaţie, stinse de pompierii arădeni în această vară

by Andreea Radu

Peste o sută de incendii de vegetaţie au fost stinse de pompierii arădeni în această vară, fiind afectate aproximativ 250 de hectare de terenuri agricole, dar şi zone împădurite, iar în unele cazuri au fost depuse sesizări penale după ce au fost identificaţi cei care au pornit focul.
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad au transmis marţi, la solicitarea AGERPRES, că în perioada 1 iunie – 20 august au fost semnalate 112 incendii de vegetaţie, pentru stingerea cărora au fost alocate forţe. În majoritatea cazurilor, au fost afectate terenuri arabile şi păşuni, însă s-a intervenit şi în păduri sau la marginea acestora.
Conform sursei citate, au fost afectate de flăcări 249,49 hectare, iar în toate cazurile pompierii au sesizat Garda de Mediu pentru identificarea proprietarilor şi luarea măsurilor.
Reprezentanţii Gărzii de Mediu Arad au declarat, pentru AGERPRES, că mai mulţi proprietari au fost identificaţi în această perioadă şi s-au luat măsuri împotriva lor. Astfel, au fost depuse la Poliţie trei sesizări penale pentru incendierea vegetaţiei, au fost aplicate două amenzi şi au fost date trei avertismente.
ISU Arad aminteşte că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este strict interzisă, iar amenzile sunt cuprinse între 7.500 şi 15.000 de lei pentru persoane fizice, în timp ce pentru persoane fizice, amenzile sunt de la 50.000 la 100.000 de lei.
„Folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea deşeurilor şi a altor materiale combustibile poate avea consecinţe grave, atât asupra mediului înconjurător şi a solului, cât şi asupra proprietăţii sau chiar vieţii oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafaţă mare, iar în condiţii de vânt, incendiile de vegetaţie uscată sau de deşeuri menajere pot deveni şi mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de operatori economici, de reţele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie”, arată ISU Arad.

Facebook Comments