Vrei să lansezi o afacere? Iată 3 aspecte contabile de care să ții cont

by Adrian Pavel

Poză de Flyfin pe Pixabay.com

 

Procedura de înființare a unei firme s-a simplificat destul de mult în ultimii ani, astfel că indiferent de tipul de societate ales, îți va fi destul de ușor să o înregistrezi. După ce îți lansezi afacerea va trebui să ai în vedere mai multe aspecte, printre care și cele contabile, care pot fi destul de dificile uneori.

Este recomandat să ai în vedere ce înseamnă o firmă din punct de vedere contabil încă din faza de proiect, astfel încât să poți prevedea măsurile pe care le ai de implementat din acest punct de vedere. Mai jos, poți descoperi 3 dintre aspectele financiare ale unei societăți pe care să le iei în considerare înainte de lansarea afacerii.

Top 3 aspecte contabile la înființarea unei firme

 

Înregistrarea în scopuri de TVA

În România, obținerea codului de TVA nu este obligatorie odată firma înființată. Mai precis, poți aștepta până când atingi pragul minim de înregistrare care diferă în funcție de tipul de societate ales. Astfel, acesta este unul dintre cele mai importante aspecte de care să ții cont încă dinainte de a-ți lansa afacerea: dacă vei atinge acel plafon minim în perioada imediat aferentă începerii activității economice sau proiecțiile tale indică o cifră de afaceri mai mică în primul an, în cazul în care optezi pentru un SRL, de exemplu.

Pe lângă obligațiile financiare, înregistrarea în scopuri de TVA poate avea și anumite avantaje, precum obținerea anumitor deduceri fiscale, astfel că ai o altă temă de gândire.

Obligativitatea auditării situațiilor financiare

Firmele românești trebuie să se supună mai multor controale de tip financiar, unul dintre ele fiind auditul situațiilor contabile. Cu toate acestea, există și excepții de la această regulă, astfel că este bine să fii la curent încă de la început cu legile care se aplică societății tale.

Criteriile care trebuie îndeplinite se referă la:

  • valoarea activelor totale;
  • cifra de afaceri netă;
  • numărul mediu de angajați.

Poți afla informații actuale legate de aceste criterii, precum și despre auditul situațiilor financiare aici – cei de la Forvis Mazars îți pun la dispoziție soluții de audit financiar respectând standardele aplicabile în domeniu, astfel încât firma ta să respecte legislația în vigoare.

Anul fiscal în primul an de activitate

În România, anul fiscal corespunde cu cel calendaristic, însemnând că începe pe 1 ianuarie și se termină pe 31 decembrie. Cu toate acestea, în primul an de activitate acesta decurge din momentul înregistrării, astfel că și situațiile financiare, precum și alte aspecte contabile vor trebui calculate în funcție de acest termen. În acest scop, este recomandat să te interesezi dinainte care sunt obligațiile pe care le vei avea în perioada respectivă.

În concluzie, contabilitatea unei firme este foarte importantă atât pentru respectarea legilor, dar și pentru a te pregăti de ce înseamnă o afacere din acest punct de vedere. În acest scop, poți apela la soluții profesionale, astfel încât să ai predictibilitate pentru viitorul financiar al societății tale.

 

Facebook Comments