O nouă Ordonanță de Urgență împarte România în două. În timp ce unii români consideră bună măsura ca suspendarea permiselor auto să fie posibilă și în cazul în care șoferul refuză testarea DrugTest, alții consideră că acest lucru poate duce la abuzuri grave.
Ordonanța de Urgență privind suspendarea permiselor auto pentru refuzul testării cu DrugTest ar putea naște abuzuri și ar duce la apariția unor polițiști care să facă excez de zel. Una dintre prevederile acestui act normativ este obligația polițistului rutier de a-i testa pe șoferi pentru consum de alcool și droguri chiar și dacă observă în mașină doze sau sticle de băutură și urme de substanțe interzise.
Senatoarea USR Simona Spătaru spune despre OUG privind testarea antidrog a șoferilor că este „o ordonanță prost întocmită și care încalcă drepturile a 38 de șoferi din 100 în România” și care „nu poate să readucă în viață nici pe cei doi copii și nici să oprească următorii șoferi drogați sau băuți”, făcând referire la tragedia de la 2 Mai.
Potrivit declarației senatoarei de la B1 Tv, „principala vină pentru un act normativ defectuos este a domnului Predoiu, care este ministrul de linie, la Ministerul de Interne, și aș spune obligatoriu și de avizul luat de la Ministerul de Justiție, doamna Gorghiu. De altfel, discutăm despre doi profesioniști ai dreptului, ceea ce face și mai grav gestul acesta de a arunca în piață o ordonanță de urgență cu efecte majore asupra dreptului omului, neconstituțională, prost scrisă, insuficient pusă în dezbatere pentru modificările aduse pe ultima sută de metri”.
La rândul său, Cosmina Andreica, liderul sindicatului polițiștilor Europol, a reacționat ironic: „Garcea este puțin spus”.
„Vorbim despre niște aberații gândite la începutul lunii octombrie care iată produc efecte acum. Este vorba despre obligația impusă prin lege ca polițistul rutier, dacă vede în interiorul autoturismului un recipient de alcool, gol sau desfăcut, să fie obligat să supună șoferul la testarea etilotest. De aici putem vorbi despre tot felul de situații ipotetice (…) De aici putem ajunge de la o extremă la alta: Șoferii să fie opriți în timp ce își duc copiii la școală și să stea să fie testați, conducătorii auto profesioniști și așa mai departe”, a explicat Andreica, întrebat cum a ajuns ca o astfel de prevedere aberantă să ajungă în textul de lege.
Astfel, s-ar putea ajunge la situații în care persoanele care transportă în mașină recipiente goale de la băuturi alcoolice pentru a le duce la centrele de reciclare, de exemplu, să fie opriți în trafic și testați cu aparatul etilotest.
„Această obligație a polițistului, da, dacă există acele sticle, îl obligă să verifice și prin intermediul etilotestului dacă conducătorul auto se află sub influența băuturilor alcoolice”, a confirmat Cosmin Andreica, conform romaniatv.ro.
Polițiștii, obligați să îi testeze pentru alcool și pe șoferii cu sticle de băutură goale în mașină
Facebook Comments