Șoferii nu vor mai rămâne fără permis dacă refuză testarea antidrog cu aparatele rapide

by Andreea Radu

Faptul că poliţiștii pot ridica permisul şoferilor care refuză testele rapide antidrog a stârnit nemulţumiri în condiţiile în care aproape 20% din rezultate sunt eronate, iar confirmarea prin testarea la IML poate dura câteva luni.
Alexandru Popa, reprezentant Poliția Rutieră: O nouă modificare foarte importantă este instituirea măsurii retragerii permisului de conducere în cazul în care persoana depistată în trafic refuză sau nu poate să fie supusă testării aerului expirat sau în vederea stabilirii prezenței în organism a substanțelor psihoactive.
Este schimbarea din Codul Rutier care a stârnit nemulțumirea șoferilor și a societății civile. Chiar Poliția a admis că 20% dintre testele rapide au fost eronate – cele mai multe fals pozitive – și nu au fost confirmate și prin analizele făcute la IML. Unor șoferi care au luat medicamente de răceală le-a ieșit pozitiv testul antidrog rapid.
Sorin ENE, expert conducere auto, pilot: De câteva luni sunt un mare consumator de covrigi cu mac. Imaginați-vă ce s-ar întâmpla în cazul meu. Pe bună dreptate, mă opresc oamenii, îmi pun drugtestul, am ieșit! Cât stau ca să îmi dovedesc nevinovăţia?
În aceste condiții, șoferii au constatat că mai bine refuză testele antidrog rapide, însă sunt nemulțumiți că, potrivit noilor modificări, Poliția le poate lua permisul până vin probele de la IML. Problema este că aceste confirmări pot veni după luni de zile, timp în care un șofer nu poate conduce, deși nu a consumat droguri. Azi, APADOR-CH a cerut Avocatului Poporului să conteste la CCR ordonanța cu probleme.
GEORGIANA GHEORGHE, director executiv APADOR-CH: Este foarte important ca, independent de toate aceste lucruri, legislația să prevadă termene ferme pentru eliberarea rezultatelor testelor. La fel de important, permisele trebuie restituite șoferilor dacă analizele nu sunt gata în termenul care va fi prevăzut de lege.
În cele din urmă și Guvernul a cedat. Surse de la Palatul Victoria au precizat că în ședința de joi, Executivul ia în calcul să amâne această modificare din Codul Rutier până când IML își va moderniza laboratoarele astfel încât să dea rezultatele probelor din sânge într-un termen scurt.
Premierul Marcel Ciolacu: Trebuie găsită soluția să nu abandonăm lupta împotriva drogurilor, categoric, dar nici să facem o nedreptate prin această luptă, a unor oameni nevinovați. Categoric, răspunsul trebuie să fie între 48 și 72 de ore de la IML.
Decizia Executivului vine și în contextul în care aproape 180.000 de șoferi au semnat o petite a comunității Declic împotriva acestei prevederi. Iar joi ar urma să aibă loc un protest în fața Guvernului, scrie tvrinfo.ro.

Facebook Comments