Datoria publică a depășit 50% din PIB

by Andreea Radu

Statul roman continuă să se împrumute pentru a ține deficitul sub control. Datoria publică a crescut din nou în februarie și a depășit 50% din produsul intern brut. Economiștii spun că Executivul ar trebui să ia cât mai repede măsuri de reducere a cheltuielilor. Primele vor fi aplicate în aparatul de stat până la finalul lunii iunie, când vor fi desființate posturi vacante și unele funcții de conducere.
Datoria publică a crescut puternic în februarie, cu aproximativ 40 de miliarde de lei, arata datele ministerului de Finanțe.
Marcel Boloș, ministrul Finanţelor: Datoria publică și tot ceea ce înseamnă finanțarea deficitului bugetar se duce în cea mai mare parte pe investiții. Deci, să nu uităm, v-am spus, 30 de miliarde sunt totuși investițiile pe care le-am finanțat din buget, deci dublate față de ceea ce înseamnă bugetul de investiții al anului 2023. E un lucru foarte mare pentru țara noastră și ne-am bucura să vedem în cât mai multe autostrăzi, în cât mai multe infrastructuri feroviare modernizate, în cât mai multe spitale modernizate, în cât mai multe unități de învățământ modernizate. Deci, ăsta-i rostul acestor investiții, împreună cu susținerea mediului de afaceri.
Ca procent din produsul intern brut, datoria guvernamentală a crescut în februarie la peste 52%, de la aproape 50% în ianuarie. Majorarea datoriei e o consecință a strategiei Executivului de a împrumuta la începutul lui 2024 o mare parte din banii de care are nevoie tot anul.
Atunci când datoria publică depășește 50% din PIB, economiștii recomandă măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare. Însă, fiind vorba despre depășiri ale pragului pentru o scurtă perioadă de timp Executivul mizează pe investiții.
Adrian Negulescu, analist economic: Ne împrumutam din ce în ce mai mult și, din păcate, nu pentru investiții, ne împrumutam pentru consum adică pentru salarii, pensii și pentru cheltuielile statului. Acest ritm extrem de ridicat de împrumut ridică semne de întrebare la nivel internațional, agențiile de rating se uită cu ingijorare la ce se întâmplă în România.
Experții spun că soluția ar fi o planificare prudentă a sumelor pe care le gestionează Ministerul Finanțelor.
Guvernul a estimat că, la finalul anului, nivelul de îndatorare va ajunge la 48,7% din PIB, iar anul viitor va urca la 49,9% din PIB, pentru ca, în 2025, să depășească 50 de procente, scrie tvrinfo.ro.

Facebook Comments